Americké akcie dopoledne rostly

03.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. dubna (ČTK) - Americké akcie dnes dopoledne rostly díky zprávám o fúzích a akvizicích mezi podniky. Pozornost investorů zaujala především dohoda o převzetí telekomunikační společnosti Lucent Technologies francouzským rivalem Alcatel. Trh dnes vstoupil do druhého čtvrtletí.

V poledne newyorského času hlavní Dow Jonesův index posílil o 1,2 procenta na 11.240,4 bodu. Index technologického trhu Nasdaq tou dobou vzrostl o 0,7 procenta na 2355,9 bodu.

Ekonomové podle ankety Reuters Estimates předpokládají, že zisky 500 společností z indexu Standard & Poor's 500 v prvním čtvrtletí vzrostly o 11 procent. Vlnu výsledkových zpráv odstartuje příští týden hliníkárenský konglomerát Alcoa.

Akciové indexy šly nahoru také díky vyšším cenám ropy, které zajistily růst akciím ropných koncernů. Zájem byl na trhu například o emise skupin Exxon Mobil a ConocoPhillips.

Aktivita ve zpracovatelském průmyslu Spojených států byla v březnu nejnižší za poslední tři měsíce, pokračuje ale v růstu. Klesly nové zakázky a zvýšil se ukazatel inflace, uvedl dnes Institut řízení dodávek (ISM). Jeho index tovární aktivity v březnu klesl na 55,2 bodu z únorových 56,7 bodu, ekonomové přitom očekávali nárůst na 57,9 bodu.

Pokles indexu podle ekonomů naznačuje, že americká centrální banka má možná prostor pro to, aby ustoupila od dalšího zvyšování úrokových sazeb, kterého se akcioví investoři obávají. Hodnota indexu nad 50 body představuje růst a index se nad touto hranicí drží zhruba tři roky, připomněla agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK