Rakousko trvá na pokračování bilaterálních rozhovorů o Temelínu

03.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 3. dubna (zpravodaj ČTK) - Pouze pokračující pravidelné konzultace rakouských a českých expertů o vybraných otázkách Temelína mohou vést k zajištění bezpečnosti jihočeské jaderné elektrárny v souladu s ustanoveními takzvaného procesu z Melku. Prohlásil to dnes ve Vídni rakouský ministr životního prostředí Josef Pröll po setkání se zástupci hornorakouské zemské vlády a představiteli rakouských protiatomových skupin nad zprávou rakouských odborníků k Temelínu.

"Dokud se Praha z vlastních důvodů nerozhodne od jaderné energie odstoupit, ochrana našich obyvatel pro nás zůstává nadále prioritou. Současný stav nás neuspokojuje, protože nadále zůstává celá řada problémů otevřených, ale není jiné alternativy, než kterou nabízí pokračující důsledně kritický dialog o bezpečnosti elektrárny. Toho se nevzdáme," řekl Pröll. K dalšímu setkání expertních skupin obou zemí by podle něho mělo dojít v srpnu letošního roku.

Schůzky se zúčastnili i hornorakouský zemský hejtman Josef Pühringer, zemský rada pro životní prostředí Rudolf Anschober a aktivisté z řad hornorakouských odpůrců atomu. Ti požadují, aby Vídeň proti provozu Temelína postupovala razantněji, protože podle jejich názoru ještě "nebyly vyřešeny rozhodující otázky bezpečnosti" této elektrárny. Poukazují například na problematiku parních a pojistných ventilů, vedení potrubí či celistvost tlakové nádoby reaktoru. Podle jejich záznamů došlo v Temelíně od spuštění štěpné reakce v roce 2000 údajně k 85 různým závadám.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK