Špidla se v EK hodlá zasadit za dětské pleny

03.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 3. dubna (zpravodaj ČTK) - Český komisař Vladimír Špidla hodlá v úterý na jednání Evropské komise vystoupit proti případnému spuštění kárné procedury proti členským zemím jako Česko, které uplatňují sníženou sazbu daně z přidané hodnoty na dětské pleny v rozporu s unijními předpisy. Návrh zahájit řízení pro porušení práva proti ČR, Portugalsku, Polsku, Maďarsku a Maltě podle posledních informací ze zdrojů EK nadále figuruje na pořadu úterního zasedání ve Štrasburku.

"V souvislosti s demografickým vývojem Evropské unie a obecně ve snaze zlepšit situaci rodin s dětmi je na místě, aby pleny zůstaly ve snížené sazbě," řekl dnes novinářům Špidla.

Podle zdrojů z EK má český komisař přislíbenu podporu dalšího ze svých 24 kolegů. Nejde přitom o obhajobu národních zájmů, jak by se prý snad mohlo jevit v případě českého komisaře před parlamentními volbami v ČR. Ale země dotyčného spojence v EK mezi případnými "postiženými" státy ani nefiguruje, čili v daném případě už zabraly argumenty, že by unie měla mladým rodičům spíše pomáhat, než je znevýhodňovat. Ozvat by se pak mohli i další komisaři, kteří by zdražení plen také mohli považovat za citlivý problém v situaci, kdy porodnost klesá a populace stárne. Pleny se ovšem případně dostanou na pořad v balíku mnoha dalších rozhodnutí.

Pokud by EK rozhodla o zahájení procedury, v prvním kroku by dotyčné země vyzvala, aby pleny zatížily normální sazbou DPH, tedy je zdražily. Pokud by ani po prvním upozornění, ani po druhém varování nedošlo k nápravě, EK se v třetím kroku obrací na Evropský soudní dvůr. Z výroků českých představitelů je zřejmé, že jsou připraveni vytrvat až do tohoto konce.

Praha po vstupu do EU nezvýšila DPH na pleny ze snížené pětiprocentní sazby na řádnou devatenáctiprocentní, ačkoli věděla, že jí kvůli tomu hrozí řízení pro porušení práva. V řadě jednání od té doby čeští experti namítali, že podle anglického i českého znění revidované směrnice o DPH lze dětské pleny podřadit pod položku "hygienické potřeby", na které lze nižší daň aplikovat. EK však vychází z francouzského znění, z něhož vyplývá, že to možné není. "Je zde evidentní problém výkladu a možná by nebylo od věci, kdyby soud jasně rozhodl, zda na pleny lze nižší DPH vztáhnout nebo ne," uvedl nejmenovaný zdroj v EK.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK