LN: Česko neunikne kritice Bruselu kvůli energiím

04.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. dubna (ČTK) - Česká republika je jedním z členských států unie, proti nimž dnes zahájí Evropská komise sankční proceduru kvůli porušení směrnic týkajících se trhu s energiemi. Píšou to Lidové noviny. Brusel chce přezkoumat, zda české zákony dostatečně umožňují vstup cizích firem do tuzemských rozvodných sítí s elektřinou a zda je dodržován princip rovné soutěže.

Komise chce také zjistit, jaké jsou podmínky přístupu zahraničních zájemců k českým zásobárnám s plynem. Zajímat se bude i o to, proč Česko tyto podmínky dosud veřejně nepublikovalo, jak mu to ukládá příslušná směrnice.

ČR tak podle deníku neunikne kritice Evropské komise, která se dnes zaměří na řadu členských států kvůli jejich odporu proti otevření domácích energetických trhů konkurenci. České případy však podle LN patří mezi ty nejméně kontroverzní. Evropská komise zatím jen vyzve českou vládu, aby na její otázky reagovala, a dá jí dva měsíce času na odpověď. Teprve pokud by byla s reakcí nespokojena, přišla by první hrozba pokuty a případné soudní dohry.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK