Japonské akcie přerušily růstovou šňůru, jen klesal

04.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 4. dubna (ČTK) - Japonské akcie přerušily sedmidenní sérii růstu a mírně sestoupily z pondělního maxima za téměř šest let. Investoři začali mít obavy z příliš dlouhého růstu a raději si vybírali část dosavadních zisků prodejem titulů, které předtím zpevnily nejvíce. Na devizovém trhu kurz jenu dále klesal, protože japonští investoři na počátku nového finančního roku kupují zahraniční aktiva.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru klesl o 0,23 procenta na 17.292,91 bodu a proti pondělní nejvyšší hodnotě od července 2000 ztratil 40,4 bodu. Index rostl minulých sedm dní, což byla nejdelší řada růstu od loňského listopadu; za tuto dobu získal 843 bodů.

Investoři začali být opatrní a uchýlili se k prodejům, v nichž si zajišťovali předtím dosažené zisky. Prodávaly se zejména akcie bank jako Mitsubishi UFJ Financial Group. Zpevnily akcie výrobce videoher Nintendo v reakci na revizi firemního odhadu pro rok 2005/06.

Kurz jenu klesl až na dvouměsíční minimum k euru 143,09 JPY. Japonskou měnu oslabují snahy domácích investorů o nové investice v zahraničí, kde jsou vyšší výnosy než v japonských dluhopisech.

Dolar dočasně klesl, když podle zprávy jednoho hongkongského listu místopředseda čínského parlamentu řekl, že Peking může omezit nákupy a držení amerických dluhopisů. Mluvčí centrální banky však řekl, že to je pouze názor člena parlamentu.

Jen k euru klesl ke konci tokijského obchodování na 142,99 JPY z pondělního závěru 142,68 JPY. K dolaru byl jen bez větší změny na 117,70 JPY. Dolar k euru kótoval na 1,2149 USD po předchozích 1,2144 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK