Co dělat, když mi voda vyplavila dům?

10.04.2006 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Vodní živel je mocný, což nám několikrát v průběhu posledních let dokázal, když napáchal miliardové škody. Jak se však zachovat a postupovat, pokud nám velká voda vyplavila byt?

Příroda je nevyzpytatelná a připravuje nám nejednu horkou chvilku. Vytrvalé deště a odtávající sníh mají za následek rozvodnění řek a valící se masa vody za sebou zanechává spoušť. Pokud říčka či potok ve vašem okolí napáchal škody i na vašem objektu, je třeba zachovat chladnou hlavu a držet se následujícího postupu:

  • Pokuste se zamezit dalšímu zvětšování rozsahu škod.
  • Při vzniku pojistné události neprodleně informujte pojišťovnu a škodu nahlaste. Můžete tak učinit i prostřednictvím bezplatných infolinek, kde operátorce nahlásíte číslo pojistné smlouvy, míst o datum vzniku pojistné události, seznam zničených a poškozených věcí, jméno a adresu pojištění osoby.
  • Pokud je to možné, zdokumentujte veškeré škody (poříďte fotografie či videozáznam, popř. zajistěte svědky).
  • Připravte si pro pojišťovnu seznam všech poškozených a zničených věcí a také příslušné podklady pro stanovení jejich hodnoty (doklady o nákupu, aj.).

Ideální pro posouzení výše škod je nechat před příchodem likvidátora věci a škody tak, jak jsou, aby si je mohl prohlédnout a posoudit jejich výši. Pokud je nutné začít s odstraňováním škody dříve, aby nedošlo k dalšímu zvětšování jejího rozsahu nebo z bezpečnostních a hygienických důvodů, měly by být všechny škody řádně zdokumentovány.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ