Finančním ředitelem za rok 2005 se stal František Lambert

24.04.2006 | , CFO club
Zpravodajství ČTK


Nejlepším finančním ředitelem v roce 2005 je František Lambert z České televize (ČT).  

Klub finančních ředitelů

Nejlepším finančním ředitelem v roce 2005 je František Lambert z České televize (ČT). V internetové anketě, kterou uspořádal Klub finančních ředitelů (CFO Club), o tom rozhodli odborníci z oblasti financí. Druhé místo obsadil finanční ředitel České spořitelny Dušan Baran, třetí skončil Milan Bláha ze Škoda Machine Tools. Rada klubu definovala základní kritéria a nominovala deset kandidátů.
„Anketou Finanční ředitel roku jsme chtěli zdůraznit význam finančního řízení pro každou společnost. To také dokládá fakt, že na první třech místech se umístili zástupci tvrdého průmyslu, bankovního a mediálního sektoru. Vítězové byli ocenění za mimořádné výsledky v oblasti finančního řízení, za snížení nákladů, řízení integračního procesu nebo významného posílení zdrojů. Jsem přesvědčen, že ceny se nacházejí ve správných rukou,“ řekl prezident klubu Dean Brabec, Market Director Arthur D. Little.

 
František Lambert byl nominován za zavedení nových pravidel ekonomického řízení, snížení pohledávek a finanční stabilizaci ČT. Podle něj však pohledávky nebyly hlavním problémem ČT. Lambert, který přišel do České televize v druhé polovině roku 2003, za hlavní problémy označil deficit mezi investicemi a odpisy ve výši více jak 700 miliónů korun Kč (technika byla odepsaná z 90 %), přibližně 800 miliónů korun ztráty za předchozí dva roky a výhled na další třísetmiliónovou ztrátu s nutností vzít si na ni úvěr. „To vše mělo společný jmenovatel: nekvalifikované finanční řízení. Stejným problémem byla i skutečnost, že nikdo nebyl schopen říct, jak se z této situace dostat,“ uvedl nejlepší český finanční ředitel.


Lambertovi se podařilo otočit vysoce ztrátové hospodaření do vyrovnaného během jediného roku. „Dokázali jsme, že ČT je finančně řiditelná a financovatelná. A to jsme rozšířili vysílání ze dvou na čtyři programy,“ poznamenal Lambert.
František Lambert (* 1955) je ve své současné funkci od roku 2003. Předtím pracoval jako generální ředitel Tajmac – ZPS a jako generální a předtím jako finanční ředitel v Kovosvitu Sezimovo Ústí. Vystudoval ekonomiku a řízení strojírenské výroby na Vysoké škole strojní a elektrotechnické v Plzni zaměření ekonomika a řízení. Kromě svých pracovních aktivit je předsedou dozorčí rady okresní nemocnice Tábor a učí na ČVUT na katedře ekonomiky a řízení. Coby generální ředitel KOVOSVITU byl  pětkrát finalistou ankety Úspěšný manažer roku a v letech 1998 a 1999 tento titul získal. Lambert je ženatý, má dvě děti a k jeho zálibám patří sport, umění, literatura, kresba, grafika.
Vítěz výroční ceny byl oznámen v rámci slavnostního večera včera v Národním domě na Vinohradech. Večerem diváky provázel Karel Voříšek a vítěze vyhlásili čestní hosté – Ing. Pavel Řežábek, vrchní ředitel a člen bankovní rady ČNB a Eliška Hašková Collidge a prezident klubu Dean Brabec, Market Director Arthur D. Little. František Lambert na místě převzal řadu darů od sponzorů včetně šeku od společnost BBGRUPPE v hodnotě 250.000,-. Na závěr večera držitel ceny oznámil, že částku nechá poukázat na charitativní účely, na projekt Pomozte dětem .

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK