Novela zákona schválena – jak budete bojovat s podvodnou nemocností vy?

26.04.2006 | , ABL
Tiskové zprávy


Včera schválená novela zákona o nemocenském pojištění přinese podnikatelům nejednu svízel. Přináší větší administrativu, ale hlavně vyšší náklady.  

ABL vyvinula nový produkt jehož cílem je snížení podvodné nemocnosti ve firmách. Jeho působení je hlavně preventivní, ale výsledkem je nemalá úspora nákladů. „Až u 50 % případů pracovní neschopnosti nad průměrnou úrovní nemocnosti se jedná o zneužívání nemocenských dávek. Při testování našeho nového produktu jsme díky našim poznatkům dospěli k závěru, že vysoká nemocnost je z velké části spojena se zaměstnaneckou kriminalitou,“ říká ing. Kamila Přívratská, projektový manažer ABL, a. s. „Zaměstnanecká kriminalita tvoří v průměru až 70 % z celkových ztrát společnosti a proto může dojít při jejím odhalení prostřednictvím analýzy nemocnosti k nemalé úspoře nákladů.“

Sama ABL se potýkala s vysokou nemocností a proto tento produkt začala testovat ve vlastních řadách. „Již po prvních dvou měsících, kdy jsme začali produkt aplikovat, došlo ke snížení nemocnosti o 2 %,“ říká Přívratská.
Spolupráce s klientem začíná vstupní analýzou současného stavu. Dochází k určení rizikových lékařů, u kterých hrozí vystavování fiktivních potvrzení o pracovní neschopnosti a zároveň vzniká skupina rizikových zaměstnanců. Po vstupní analýze dochází ke konzultaci dalšího postupu s klientem. ABL na sebe přebírá komunikaci se Správou sociálního zabezpečení, osobní a telefonickou kontrolu zaměstnanců a samozřejmě může nabídnout i detektivní podporu.
„Kontrolu nemocných provádějí lidé v civilu. Nejde o tzv. černé šerify. Cílem kontroly není nemocného vystrašit, ale navázat osobní kontakt a třeba i zjistit původ jeho nemoci. Často to může být jenom stres z komunikace s nadřízeným či nevhodné pracovní prostředí,“ dodává Přívratská.
Všechny poznatky, které ABL načerpá při osobních kontrolách nemocných se samozřejmě předávají klientovi s doporučením, jak postupovat dále.
Cena produktu se pohybuje v řádech deseti tisíců korun a váže se na velikost podniku a rozsah nemocnosti.

Česká republika je země s druhou nejvyšší nemocností v Evropské unii. Trend vysoké nemocnosti je spojen se všemi postkomunistickými zeměmi a zpravidla je spjat s pozicemi s podprůměrnou mzdou. Nadprůměrná nemocnost trápí většinu průmyslových podniků s velkým počtem zaměstnanců.

Produkt „nemocenská“ byl také představ dne 11. dubna 2006. Kompletní přehled přednášek najdete na www.podnikovabezpecnost.cz v sekci Program.

ABL nabízí svým klientům služby z oblasti bezpečnosti a tyto činnosti doplňuje nadstavbovými programy jako je třeba „nemocenská“.

 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy