Sdělení Komise o sociálních službách obecného zájmu

26.04.2006 | , Zastoupení EK v ČR
Tiskové zprávy


Co jsou sociální služby obecného zájmu?
Jde například o péči o děti, sociální bydlení, pomoc lidem při získávání zaměstnání a předcházení sociálnímu vyloučení, ale i o služby na podporu rodin a lidí v nesnázích, například dlouhodobou péči. Jejich cílem je dosáhnout cíle vysoké sociální ochrany, zaměstnanosti a rovnosti. Jsou to neziskové služby a jejich poskytovatel je často blízko příjemci.


Co je obsahem dnešního sdělení?
Jeho cílem je vymezit zvláštní rysy sociálních služeb obecného zájmu. Jde rovněž o první krok k vyjasnění vztahu právních předpisů EU k těmto službám, aby tak jejich současná modernizace mohla probíhat s jistotou, že je v souladu s právem EU.


Jaký je vztah sdělení ke směrnici o službách?
Pozměněný návrh Komise týkající se směrnice o službách některé sociální služby z její působnosti vyloučil, neboť mají určité zvláštní rysy, které je třeba zohlednit. Proto bylo potřebné toto sdělení.


Existují velké rozdíly v přístupu jednotlivých členských států k sociálním službám obecného zájmu?
Tyto služby jsou v různých státech EU organizovány různě a liší se i tempo jejich modernizace v jednotlivých zemích. Nicméně v této modernizaci existují určité obecné trendy, mezi něž patří decentralizace, zajišťování kvality, využívání subdodavatelů a partnerství veřejného a soukromého sektoru.


Snaží se EU zasahovat do odpovědnosti členských států?
Nikoli. Toto sdělení je výsledkem úzké spolupráce mezi Komisí a členskými státy EU i jejich občanskými organizacemi. Konzultace byly a zůstávají jádrem přípravy tohoto dokumentu. Stávající právní rámec dodržuje zásadu subsidiarity, podle níž mají být rozhodnutí přijímána co nejblíže národní nebo regionální úrovni

.
Co by přesvědčilo EU o potřebě změnit právo Společenství?
O případné změně se nebude rozhodovat až do doby, kdy budou známy výsledky monitorování situace v oblasti těchto služeb v 25 členských státech EU. Tato možnost se uváží jen tehdy, bude-li potřebná a právně proveditelná.
 
A co zdravotnické služby – týká se jich to rovněž?
Nikoli. Těmito službami se bude zabývat zvláštní iniciativa Komise. V návaznosti na hlasování v Evropském parlamentu dne 16. února se rozhodlo, že zdravotnické služby budou z rozsahu působnosti pozměněného návrhu Komise týkajícího se směrnice o službách vyjmuty.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy