Letní dovolenou plánuje letos zhruba polovina české populace

10.05.2006 | , Citibank
Tiskové zprávy


Zhruba polovina Čechů plánuje, že pojede letos v létě někam na dovolenou.

Vyplynulo to z průzkumu, který pro Citibank a.s. prováděla společnost Factum Invenio. Na otázku: „Plánujete, že pojedete letos v létě někam na dovolenou?“, odpovědělo kladně 47,3 procenta respondentů. Z těch, kteří se na dovolenou chystají, plných 57,3 procenta hodlá zamířit do zahraničí, 42,8% bude trávit dovolenou v tuzemsku.

„Citibank chce svým klientům pomáhat efektivně řídit jejich finance. Proto se rozhodla průzkumem zjistit, jaké mají lidé zkušenosti, preference a návyky při financování letních dovolených,“ uvedl šéf marketingu Citibank Pavel Kusý.

Průzkum ukázal, že zatím drtivá většina lidí (87,2 procenta) hradí letní dovolenou pouze z úspor a plných 85,4 procenta na ní platí hotově. Pro téměř polovinu lidí (48,9 procenta) znamená dovolená nutnost dočasně omezit další výdaje. Třetina lidí cestuje bez uzavřeného cestovního pojištění. Necelým dvaceti procentům se stalo, že jim na dovolené byly odcizeny peníze, nebo je ztratily.

„Výzkum ukázal, že lidé plně nevyužívají všech dostupných efektivních způsobů financování dovolené. Například často výhodnější, pohodlnější a také bezpečnější je financování prostřednictvím kreditních karet. Ty totiž nabízejí okamžitý přístup k penězům,  tedy bez nutnosti jakéhokoliv omezení životních výdajů před a po návratu z dovolené. Vysokou bezpečnost, včetně toho, že po nahlášení jejich ztráty či krádeže ručí za případné škody banka. Dále k nim lze uzavřít velmi levné cestovní pojištění, a to jak léčebných výloh v zahraničí, tak například i ztráty zavazadel. V neposlední řadě při placení kreditní kartou v zahraničí lze ušetřit za směnárenské poplatky,“ uvedl Pavel Kusý.

Citibank kreditní karty Classic jsou přitom vydávány zdarma. Zdarma může být i jejich roční vedení, a to v případě, že jejich držitel utratí prostřednictvím karty ročně alespoň 36 tisíc korun. Citibank navíc nabízí nejdelší bezúročné období na trhu (až 55 dní). Ke kartám je možné uzavřít cestovní pojištění a zřídit další doplňkové služby (pojištění neschopnosti splácet dluh, trvalé inkaso, Hotovost na zavolanou, Nákup na splátky, apod.)

„Podle průzkumu necelá polovina lidí plánuje utratit na dovolené do deseti tisíc korun na osobu, třetina potom mezi deseti a dvaceti tisíci korunami. Pokud by držitel utratil za dovolenou řekněme oněch deset tisíc, splácel by na své kreditní kartě v rámci programu Hotovost na zavolanou měsíčně zhruba 1800 korun, po dobu šesti měsíců. Celkem by zaplatil bance 10.650 korun. V rámci programu Nákup na splátky by dokonce za stejnou dobu zaplatil majitel karty jenom deset a půl tisíce korun,“ zdůraznil Pavel Kusý.
 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy