Bodový systém, aneb 12 bodů a stop

19.06.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Ani ne měsíc zbývá do zavedení bodového systému hodnocení pro sledování přestupků a trestných činů spáchaných při provozu vozidla. Jaký počet bodů zákon stanoví pro vybraná jednání řidičů, aneb co řidiče čeká a nemine?

Téma týdne: Novinky v silničním zákoně

Od 1.7. 2006 vstupuje v platnost novela č. 411/2005 Sb., která mění zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích. Jednou z novinek je také nově zavedené bodové hodnocení, které umožní v případě dosažení 12 “trestných bodů“ odebrání řidičského průkazu motoristovi, který se opakovaně přestupků dopouštěl.

Zákon v § 123a o bodovém hodnocení porušení povinností stanovených zákonem říká: „Bodovým hodnocením se zajišťuje sledování opakovaného páchání přestupků nebo trestných činů, spáchaných porušením vybraných povinností stanovených předpisy o provozu na pozemních komunikacích řidičem motorového vozidla nebo že se řidič porušování těchto povinností nedopouští.“ Příklad jednání a počet bodů za tato jednání uvádíme v tabulce na konci tohoto článku.

Započítávání bodů a odebrání řidičského průkazu
Řidiči motorového vozidla, kterému byla za jednání zařazené do bodového hodnocení pravomocně uložena sankce nebo trest, zaznamená příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností v registru řidičů stanovený počet bodů. A to ke dni uložení pokuty v blokovém řízení, nebo nabytí právní moci rozhodnutí o uložení sankce. V případě, že se řidič jedním skutkem dopustí více přestupků nebo trestných činů, spáchaných jednáním zařazeným do bodového hodnocení, zaznamená příslušný obecní úřad počet bodů stanovených pro nejzávažnější z nich. Příslušný obecní úřad zaznamenává řidičem dosažený počet bodů pouze do celkového počtu 12 bodů.

Zákon řidiči umožňuje požádat příslušný obecní úřad o výpis z registru řidičů o jeho záznamech bodového hodnocení. Nesouhlasí-li řidič s provedeným záznamem bodů v registru řidičů, může podat proti provedení záznamu písemně námitky obecnímu úřadu příslušnému k provádění záznamu.

Příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností při provedení záznamu bodů, kterým řidič dosáhl celkového počtu 12 bodů, neprodleně písemně oznámí tuto skutečnost řidiči a vyzve jej k odevzdání řidičského průkazu nejpozději do 5 pracovních dnů ode dne doručení tohoto oznámení. Řidič pozbývá řidičské oprávnění uplynutím 5 pracovních dnů ode dne, v němž mu bylo toto oznámení doručeno.


Vrácení řidičského oprávnění
Řidič, který  dosáhl 12 bodů a tudíž pozbyl řidičské oprávnění, je oprávněn požádat o vrácení řidičského oprávnění nejdříve po uplynutí 1 roku ode dne, kdy dosáhl 12 bodů. Byl-li však řidiči za přestupek nebo trestný čin, spáchaný jednáním zařazeným do bodového hodnocení, na základě kterého dosáhl celkového počtu 12 bodů, uložen trest nebo sankce zákazu činnosti, spočívající v zákazu řízení motorových vozidel, delší než jeden rok, je řidič oprávněn požádat o vrácení řidičského oprávnění nejdříve po vykonání  tohoto trestu nebo sankce zákazu činnosti.

Žádost o vrácení řidičského oprávnění podává žadatel písemně u příslušného obecního úřadu. Podmínkou vrácení řidičského oprávnění je prokázání, že se žadatel podrobil přezkoušení z odborné způsobilosti.

Ode dne vrácení řidičského oprávnění podléhá řidič novému bodovému hodnocení. Obecní úřad ke dni vrácení řidičského oprávnění zaznamená v registru řidičů odečtení všech 12 bodů.

V praxi to tedy znamená, že pokud je řidiči odebráno řidičské oprávnění z důvodu dosažení 12 bodů, přijde nejméně na jeden rok o řidičský průkaz, nebylo-li mu řidičské oprávnění odebráno na delší dobu. Zákon ovšem stanoví, že pokud se o vrácení řidičského průkazu žádá po uplynutí více než jednoho roku, musí žadatel prokázat odbornou (případně zdravotní) způsobilost. Pokud tedy přijdete o řidičský průkaz na déle než jeden rok (v případě získání 12 bodů to tak je), budete muset absolvovat přezkoušení. Nebude tedy nutné znovu projít autoškolou, pouze přezkoušením prokázat svou odbornou způsobilost. Po vrácení řidičského průkazu bude na kontě řidiče opět nula bodů.

Odčítání bodů
Odpykání si ročního trestu odebrání řidičského průkazu není jedinou možností jak již získané body nulovat. Pokud uběhne od posledního prohřešku řidiče, který měl za následek zápis bodů do registru, nejméně jeden rok, aniž by se řid?č dopustil dalšího „bodového prohřešku“ jsou mu body odečítány a to takto:

  • Pokud řidiči nebyly zapsány další body od posledního prohřešku po dobu 12 po sobě jdoucích kalendářních měsíců, odečtou se mu 4 body z celkového počtu dosažených bodů.
  • Pokud bude jezdit bez prohřešku dle bodového systému 24 po sobě jdoucích kalendářních měsíců, odečtou se mu další čtyři body.
  • Vydrží-li jezdit celých 36 měsíců bez prohřešku odečtou se mu všechny zbývající body.

Záznam o odečetu bodů provede příslušný obecní úřad v registru řidičů nejpozději do 3 pracovních dnů ode dne, kdy vznikl řidiči nárok na odečtení bodů.

Zákon dále říká: „Odečtení všech 12 zaznamenaných bodů oznámí příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností písemně řidiči nejpozději do 5 pracovních dnů ode dne, ke kterému byl záznam o odečtení bodů proveden v registru řidičů.“

Ovšem pozor je tu ještě jeden háček. V případě, že byl řidič potrestán zákazem řízení a má na svém kontě trestné body, lhůty pro odpočet mu začnou běžet až po skončení zákazu řízení.

Samozřejmě ještě chybí to nejdůležitější, a to je kolik bodů a za co může být řidiči započteno.  Výčet je skutečně dlouhý. V tabulce uvádíme jen některé z důležitých přestupků a bodových srážek za ně.

Nedílnou součástí při porušení dopravních předpisů není jen odečet bodů, ale také pokuta či trest, který může řidič dostat a ty nejsou skutečně malé. Proto je tu jedno doporučení na závěr. Jezděme tak, aby se nás bodový systém ani jiné pokuty a tresty netýkaly. Tím pomůžeme nejvíce sami sobě, vždyť život máme jen jeden.

Tabulka: Počty bodů za vybrané přestupky

 

Počet trestných bodů Vybrané přestupky
1 trestný bod Vjetí do pěší zóny, parkování v zakázaném úseku
2 trestné body Nepoužití bezpečnostního pásu, nebo dětské autosedačky
3 trestné body Držení mobilního telefonu během jízdy, překročení povolené rychlosti o více než 20 kilometrů v obci nebo o více než 30 kilometrů mimo obec
4 trestné body Nedání přednosti v jízdě, neumožnění přejít chodci na značeném přechodu
5 trestných bodů Řízení automobilu bez platné technické kontroly, překročení rychlosti v obci o více než 40 kilometrů nebo o více než 50 kilometrů mimo obec
6 trestných bodů

Vjíždění na železniční přejezd v okamžiku, kdy je to zakázáno

řízení auta řidičem, kterému bylo předtím zabaveno řidičské oprávnění

7 trestných bodů Jízda pod silným vlivem alkoholu, odmítnutí dechové či krevní zkoušky, zavinění dopravní nehody, při které někdo zemřel nebo byl vážně zraněn

Další finanční tipy a triky najdete na www.finance.cz/aktuality.

 

Allianz Direct

Online pojištění Allianz Direct

Snadno. Rychle. Online. Allianz Direct - specialista na online pojištění.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky