HN: Češi přišli o exkluzivitu na elektrárnu v Argentině

20.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. června (ČTK) - Česká společnost Škodaexport se podle Hospodářských novin nedohodla s argentinskou vládou na výstavbě elektrárny v této latinskoamerické zemi. Chystaný kontrakt na zakázku v Riu Turbio poblíž Ohňové země Argentinci odmítli podepsat s odkazem na údajně vysokou cenu, píše deník.

Přestože Škodaexport připravoval tento významný projekt už dva roky na základě takzvaného Protokolu o porozumění, uzavřeného vládními resorty obou zemí, může nyní o zakázku úplně přijít. Argentinci totiž změnili plány a rozhodli se vypsat mezinárodní výběrové řízení.

"Už se jen dolaďují detaily a podmínky financování," připomínají HN slova premiéra Jiřího Paroubka při březnové návštěvě Argentiny po jednání s tamním ministrem plánování. Těmi 'detaily' byla snaha argentinského ministerstva o snížení ceny o dvacet milionů dolarů ze Škodaexportem požadovaných 130 milionů, píšou.

Škodaexport zčásti slevil, ale víc podle obchodního ředitele Zdeňka Veselého už nemůže. Postavit elektrárnu v oblasti poblíž Ohňové země není podle něj laciná záležitost. Argentinci však dali nedávno české straně písemně jasně najevo, že ani s posledním návrhem ceny nesouhlasí. Pro její průkaznější určení připravují vypsání tendru.

Protokol o porozumění, který v roce 2004 podepsali zástupci českého ministerstva průmyslu a obchodu s argentinským Ministerstvem federálního plánování, je obecnou deklarací o podpoře vzájemných investic, včetně stavby elektrárny v Riu Turbio. "Škodaexportu ale nedává na zakázku žádný právní nárok," řekl HN náměstek ministra průmyslu Martin Tlapa.

"Ještě si nepřipouštíme, že by zakázka byla ztracená. Abychom prokázali oprávněnou výši stanovené ceny, předložili jsme technicko-ekonomický rozbor nabídnutého zařízení. A prostřednictvím českého zastupitelského úřadu v Buenos Aires požádali o schůzku s ministrem argentinského ministerstva plánování Juliem de Videm," řekl Hospodářským novinám Veselý.

V případě vypsání soutěže by se Škodaexport podle generálního ředitele firmy Jaroslava Hubáčka určitě zúčastnila. "A vzhledem k dosavadní přípravě bychom měli velké šance," řekl. Otázkou však stále zůstává, zda by cenová nabídka Škodaexportu byla skutečně ta nejnižší.

Rio Turbio měla být podle původních plánů argentinské vlády výkonem dvakrát 41 megawattů poměrně malá elektrárna. Jde ale o nestandardní stavbu s náročnými technickými parametry a na spalování uhlí i městského odpadu. Šlo by tedy o další z důležitých zakázek státem ovládaného Škodaexportu, píšou Hospodářské noviny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK