Zruší USA vízovou povinnost pro všechny země EU?

23.06.2006 | , Finance.cz
EU


Spojené státy na summitu Evropské unie ve Vídni sice uznaly nezbytnost pokroku k zavedení vzájemného bezvízového cestování pro všechny občany EU, avšak k žádnému termínu zrušení víz se nezavázaly.

Občané členských zemí Evropské unie (kromě Slovinska) mají při cestě do Spojených států v současné době povinnost opatřit si platné vízum USA. Američané však při cestě do kterékoli evropské země žádné vízum mít nemusí. Evropská unie tuto vízovou asymetrii kritizuje a dala za cíl vyjednat se Spojenými státy zrušení vízové povinnosti pro všechny státy EU.

Americký Senát před několika týdny schválil návrh, podle kterého budou do bezvízového programu dočasně na dva roky zapojeny pouze ty státy Evropské unie, které vojensky pomáhají Spojeným státům v Iráku či Afghánistánu s použitím jednotky s minimálně 300 vojáky a které zároveň pro USA nepředstavují jakékoliv bezpečnostní riziko. I když v textu žádná země EU uvedena není, je všeobecně známé, že podmínky z nových členských zemí splňuje pouze Polsko. O platnosti tohoto senátního dodatku musí jednat ještě Sněmovna reprezentantů.


Summit Evropské unie a Spojených států

Evropská komise ještě před summitem prohlásila, že je rozhodnuta zatlačit na prezidenta USA George Bushe s cílem donutit jej uvést konkrétní termín a podmínky zrušení víz. V den konání summitu Evropské unie a Spojených států ve Vídni však prezident Bush i přes snahu zástupců Evropské unie brzké zrušení víz neslíbil. Na závěr tohoto setkání Spojené státy ve společném prohlášení pouze obecně uznaly nutnost pokroku při zavedení bezvízového režimu pro všechny občany Evropské unie.


EU plánuje odvetná opatření

V loňském roce americký prezident George Bush při návštěvě na Slovensku slíbil, že jeho vláda vízový režim vůči nováčkům EU v brzké době přehodnotí. Od té doby se však nebyl ze strany USA zaznamenán žádný pokrok.

Orgány Spojených států při rozhodování o zrušení vízové povinnosti bohužel neberou ohled na jednotnou vízovou politiku Evropské unie a řídí se počtem zamítnutých žádostí o víza u dané země a počtem případů vyhoštěných cizinců z důvodu překročení časové platnosti turistických víz či z důvodu ilegální práce.

Evropská komise je nyní po summitu v případě neadekvátní odezvy ze strany USA připravena v červencové zprávě o vízové reciprocitě členským státům EU navrhnout odvetná opatření. Jedním z těchto opatření je například obnovení vízové povinnosti pro americké držitele diplomatických a služebních pasů.

 

Zdroj: ČTK, MZV ČR

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát