Faktory inflace - říjen 1998

27.05.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Faktory inflace - říjen 1998

Zklidnění vývoje hladiny spotřebitelských cen v předcházejících dvou měsících pokračovalo v říjnu mírným poklesem úhrnného indexu spotřebitelských cen o 0,2 % (na rozdíl od loňského roku, kdy v tomto měsíci činil meziroční růst 0,4 %). Na cenový vývoj v říjnu působil zejména pokles ve skupině potrviny, nápoje, tabák (v říjnu loňského roku meziměsíční přírůstek spotřebitelských cen 0,7 %) a dále pokles ve skupinách volný čas, doprava a zařízení a provoz domácností. Pokles cen ve skupině potrviny, nápoje, tabák byl důsledkem zejména snížení cen ovoce o 8,4 % a mírného snížení cen u řady dalších potravinářských výrobků. Ve skupině volný čas zaznamenaly pokles především ceny zahraničních rekreačních pobytů o 7,9 %. V dopravě došlo k dalšímu snížení cen pohonných hmot o 0,6 %. Z výrobků a služeb spojených se zařízením a provozem domácností poklesly hlavně ceny pracích prostředků a domácích spotřebičů. Nejvíce vzrostly v říjnu proti září ceny odívání (o 0,5 %) v důsledku zvýšení cen obuvi o 1,0 %. V ostatních výdajových skupinách byl meziměsíční cenový růst velmi mírný.

Proti říjnu minulého roku vzrostly spotřebitelské ceny o 8,2 %. Nejvíce se zvýšily náklady na bydlení (o 25,9 %), z toho čisté nájemné o 21,9 %, služby spojené s bydlením o 15,7 % a náklady na elektřinu, plyn a ostatní paliva o 32,2 %. Náklady na vzdělání vzrostly o 14,9 %, na veřejné stravování o 7,2 %, na dopravu o 4,2 %, volný čas o 3,7 %, a na odívání o 4,3 %. Ceny potravin, nápojů a tabáku, které mají třetinovou váhu ve spotřebním koši, vzrostly o 2,8 %.

Míra inflace, vyjádřená zvýšením průměrné cenové hladiny za posledních 12 měsíců proti předchozím dvanácti měsícům, činila v říjnu 11,2 %.

Pozn: stejné období m.r. = 100

Pozn: stejné období m.r. = 100



Pozn: stejné období m.r. = 100

Zdroj: ČSÚ

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU