Asistenční služba pomůže v řadě problémů

11.07.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Pokud se vydáte na zahraniční dovolenou vlastním vozem, cesta nemusí být vždy bez rizika. Vždy se může stát, že budete nuceni svůj vůz odstavit, ať už v důsledku poruchy či nehody. Jak se v podobných situacích zachovat?

Téma týdne: Nenechte si zkazit dovolenou

Mnozí z nás již netrpělivě očekávají příchod letošní dovolené, aby si odpočinuli od každodenních pracovních povinností a načerpali nové síly. Cestujete-li do vzdálených končin, jako nejvhodnější prostředek se jeví letadlo. V případě bližších destinací se dá uvažovat o alternativním způsobu dopravy. Ovšem několikahodinová cesta autobusem či vlakem může být  velice únavná a zdlouhavá. Proto řada lidí při cestě na dovolenou využívá vlastního dopravního prostředku. Ale ani tento způsob dopravy není zcela bez rizika. Hrozí totiž, že budete nuceni vozidlo odstavit, ať už v důsledku nepojízdnosti nebo v horším případě vinou dopravní nehody. Podívejme se na to, jak v těchto situacích postupovat …

Vozidlo je nepojízdné
V případě poruchy vozidla máte v podstatě dvě možnosti. Buďto zajištění opravy v příslušném servisu v zahraničí nebo odtah zpět do České republiky k provedení opravy. Pokud se rozhodnete opravit vozidlo sami v zahraničním servisu, připravte si dostatečnou hotovost. I zdánlivě jednoduchá oprava může vyjít na několik tisíc korun.

Jako levnější záležitost se jeví využít jeden z bonusů vaší pojišťovny, a to asistenční služby. Tu získáte v rámci pojištění automobilu (povinné ručení, havarijní pojištění). Jejich nabídka se výrazně liší, proto není od věci před samotnou dovolenou zjistit rozsah a podmínky asistence. V rámci asistence je možné požádat o odtah vašeho vozu zpět do vlasti. Kolik tento zpětný transport bude stát, to záleží na tom, jak daleko se od domoviny nacházíte. Několik desítek až stovek kilometrů bývá zpravidla bezplatných, za překročení stanovené vzdálenosti budete muset za každý odtažený kilometr nějakou tu korunu zaplatit.

Pomůže i zastupitelský úřad
Jestliže není český občan schopen řešit situaci samostatně, je možné obrátit se na konzulární oddělení zastupitelského úřadu České republiky, v jehož obvodu působnosti k situaci došlo. V případě, že v zemi, v níž se český občan nachází, nesídlí zastupitelský úřad ČR, může se občan obrátit na zastupitelský úřad některého z členských států EU.

Zahraniční autonehoda
Ať už budete viníkem nebo poškozeným, vždy neprodleně uvědomte místní policii. Napište si jména a adresy řidičů ostatních havarovaných vozidel případně svědků dopravní nehody. Policejní protokol podepište pouze tehdy, jestliže všemu rozumíte a souhlasíte-li s jeho zněním (jinak do něj uveďte v češtině své vlastní vyjádření). Neovládáte-li místní řeč, obraťte se na konzulát, který se v případě potřeby stane vaším tlumočníkem.

Pokud byste nehodu zavinili vy, je vhodné (nejlépe bezprostředně po nehodě) kontaktovat příslušnou národní Kancelář povinného ručení a dohodnout se s ní na dalším postupu, minimálně na provedení prohlídky poškozeného vozidla. Adresy národních kanceláři jsou uvedeny na zadní straně zelené karty, proto si ji rozhodně nezapomeňte na cestu přibalit.

V případě jakýchkoliv problémů či nejasností se opět obraťte na asistenční službu, která vám pomůže a vysvětlí, jak ve vaší situaci postupovat.

Další finanční tipy a triky najdete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky