Cesta bez pojištění je pořád hazardem

13.07.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Nemoci se nám nevyhýbají ani na cestách, proto je nutné mít zdravotní pojištění. Kdy si vystačíme se zákonným a kdy je lépe uzavřít komerční pojištění? Dozvíte se to z následujících řádků.

Téma týdne: Nenechte si zkazit dovolenou

Dovolená je časem, kdy si všichni chceme odpočinout od povinností všedních dnů. Na chvíli zapomenout na pracovní stresy, trávit čas se svými blízkými, poznávat nové kraje – to vše jsou představy, které máme o ideálním odpočinku. Co pro to můžeme udělat? Dobře zorganizovat cestu, zabezpečit dům před odjezdem, zajistit zastupitelnost v práci...

Existují však záležitosti, které bohužel ne vždy lze ovlivnit – zdravotní problémy. V jistých případech se lze preventivně chránit proti případnému onemocnění. Jedná se většinou o exotické nemoci, proti kterým je možnost očkování. Dále je také velice důležité dodržovat zásady hygieny, které jsou všeobecně platné pro daný kraj. I přes všechny tyto opatření se stane, že musíte v cizině vyhledat pomoc lékaře. Co z toho pro nás vyplývá?

Pokud cestujete v rámci Evropské unie nebo Evropského hospodářského prostoru a Švýcarska pomůže vám modrá kartička, neboli Evropský průkaz zdravotního pojištění. V případě, že ho z nějakého důvodu nevlastníte stačí mít sebou Potvrzení dočasně nahrazující tento průkaz, které získáte u své zdravotní pojišťovny.

Ve výše uvedených státech máte nárok na zdravotní péči na účet své české zdravotní pojišťovny, a to za stejných podmínek jako místní pojištěnci. To však znamená, že budete muset zaplatit i stejnou spoluúčast jako místní. Zdravotní péči musíte přitom čerpat ve zařízeních, která jsou financována z veřejných zdrojů. V opačném případě, budete zpravidla muset šáhnout na vlastní zdroje. Připravte se také na to, že vzniklé náklady jsou nejdříve připsány k úhradě pacientovi, který je poté přeúčtuje příslušné české zdravotní pojišťovně. Pokud jste museli z nějakého důvodu za ošetření zaplatit v hotovosti, máte po návratu do ČR nárok na vrácení vynaložených nákladu, a to až do výše tarifu platných pro pojištěnce ve státe, kde byla péče poskytnuta. Náklady na spoluúčast však nebudou refundovány. Nárok na zdravotní péci také nekryje náklady na přepravu zpět do ČR ani repatriaci ostatku (přeprava výjimečné možná pouze z Německa a Slovenska).

S některými státy Česká republika uzavřela také mezistátní Smlouvu o sociálním zabezpečení. V těchto státech máte nárok na nutnou a neodkladnou zdravotní péci ze svého českého pojištění. Jedná se o Chorvatsko, Rumunsko, Srbsko, Černou Horu a Turecko. V průběhu letošního roku vstoupí v platnost také smlouva s Makedonií.

Jak vyplývá z předešlého textu, s Evropským průkazem zdravotního pojištění vám bude sice poskytnuta zdravotní péče, ale neznamená to, že vás přijde levně. Ve většině evropských států je spoluúčast běžnou praxi a většinou se nestačíme divit, kolik, že stojí v cizině běžné ošetření. Dalším problémem je také převoz zpět, který musíme zaplatit v plné výši . Proto se stále doporučuje uzavřít si komerční zdravotní pojištění. Kvůli pár korunám denně se určitě nevyplatí riskovat. Především to platí u cest při kterých je vyšší riziko zranění (lyžařské zájezdy, vysokohorská turistika).

Rady na závěr:

  • S Evropským průkazem zdravotního pojištění navštivte přímo smluvní zdravotnické zařízení nebo lékaře. Za účelem získání informací o smluvních lékařích je možné se obrátit na místní pojišťovnu.
  • Léky obdržíte v lékárnách na recept, který vám vystaví lékař. Při vyzvednutí léku je třeba se prokázat Evropským průkazem zdravotního pojištění.
  • V případe potřeby nemocniční péče vám ošetřující lékař vystaví doporučení k hospitalizaci.
  • V akutních případech je možné se obracet přímo na nemocnici.
  •  Pokud máte komerční zdravotní pojištění předložte tento průkaz přednostně v zdravotnickém zařízení.

Další finanční tipy a triky najdete na http://www.finance.cz/aktuality/.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky