Od září se začnou vydávat nové pasy

15.08.2006 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Již necelý měsíc nás dělí od doby, kdy se u nás začnou vydávat cestovní doklady se strojově čitelnými údaji a s nosičem dat s biometrickými údaji. O co se jedná a co se pro nás změní?

Nařízení Rady EU stanovilo, že jsou všechny členské země Evropské unie povinny zavést první biometrické prvky (obličej) do nově vydávaných pasů do konce srpna 2006 a k tomu do konce února 2008 přidat další tj. otisky prvků. To tedy znamená, že od září již budou občanům vydávány pasy se strojově čitelnými údaji a s nosičem dat s biometrickými údaji.

Postup vydání cestovního pasu
Vydávání nových cestovních pasů se v řadě úkonů změní. Nově budou cestovní pasy vydávat občanovi podle místa trvalého bydliště pouze obce s rozšířenou působností, v Praze určený úřad městské části a v Brně, Ostravě a Plzni magistráty. Omezí se tak značně počet míst.

Žadatel o vydání nového pasu se musí dostavit osobně se stanovenými doklady na daný úřad, kde se provedou potřebné úkony pro jeho vydání. Žadatel nově nebude již předkládat písemnou žádost o vydání pasu ani fotografii. Veškeré úkony se zpracováním žádosti provede úřad s využitím informačních systémů evidence obyvatel a evidence cestovních dokladů. Následně pořídí pomocí speciální technologie fotografii (zobrazení obličeje), proto je nezbytná osobní návštěva. Také k pořízení podpisu žadatele je použita speciální technologie, která podpis snímá pro následné použití při výrobě pasu. Dále žadatel potvrdí podpisem správnost údajů a souhlas s výrobou pasu na vytištěné variantě elektronicky zpracované žádosti.

Všechny data jsou následně odeslány elektronicky do centra, kde se data zpracují a vyrobí se pas s biometrickými údaji. Vyrobený pas je odeslán zpět na obec, kde si ho občan může převzít. Při převzetí i kdykoli později v době platnosti pasu může občan požádat o kontrolu funkčnosti nosiče dat a údajů o jeho osobě v něm uložených.

Cestovní pasy a děti
V současné době pokud děti do 15 let cestovali s rodiči bylo nejjednodušší si dítě nechat do cestovního dokladu - pasu  na příslušném úřadu zapsat. To již nově od 1. září 2006 nebude možné a to nejen do nových pasů s biometrickými údaji, ale ani do stávajících pasů. Pokud ovšem dítě necestovalo s rodiči, muselo mít i nyní svůj vlastní pas. Pokud budou mít rodiče své děti zapsány ve stávajících cestovních dokladech, tyto děti budou moci cestovat do zahraničí společně s rodiči i nadále bez vlastního cestovního dokladu.

Nové pasy s biometrickými údaji se budou vydávat občanům starším 5 let. I když obecně je doba platnosti nových cestovních pasů stanovena na 10 let, občanům ve věkové kategorii 5 až 15 let se budou nové pasy vydávat na dobu platnosti 5 let. A co mladší děti? Dětem do pěti let se budou i nadále vydávat cestovní  pasy bez strojově čitelných údajů a bez nosiče dat s biometrickými údaji s dobou platnosti na 1 rok.

Zrychlené vydání pasu zůstane, ale…
I nadále zůstane zachována možnost získat cestovní pas bez strojově čitelných údajů a bez nosiče dat s biometrickými údaji, ale takový pas bude mít omezenu dobu platnosti na 6 měsíců (nyní 12 měsíců) a navíc bude jeho vydání podstatně dražší, ze současných 600 Kč se částka za vystavení pasu zvýší na 1500 Kč. Nově byla též stanovena lhůta pro jeho vydání a to tak, že od 1.9.2006 bude tento pas vydáván ve lhůtě do 15 dnů (v současné době to bylo do 30 dnů).

Také poplatky se změní
S novými pasy nás čekají také nové poplatky. Ne všechny, ale některé se změní a to směrem nahoru. Pokud vás zajímá současná výše poplatků a také další informace o současném způsobu vydávání pasů přečtěte si článek „Do zahraničí raději s pasem“.

Správní poplatky za vydání cestovních pasů po 1. září 2006:

  • 600 Kč – za vydání pasu se strojově čitelnými údaji a s nosičem dat s biometrickými údaji s dobou platnosti 10 let
  • 100 Kč – za vydání pasu se strojově čitelnými údaji a s nosičem dat s biometrickými údaji s dobou platnosti 5 let (pro občany od 5 do 15 let)
  • 1500 Kč – za vydání pasu bez strojově čitelných údajů s dobou platnosti 6 měsícům (vydaném ve zkrácené lhůtě do 15 dnů), 1000 Kč – jedná-li se o občana od 5 do 15 let
  • 50 Kč – za  vydání pasu bez strojově čitelných údajů s dobou platnosti 1 rok (občanům mladším 5 let)

 
Bezpečnost osobních dat
Na internetových stránkách Ministerstva vnitra se k této problematice dočteme toto: „Naše řešení splňuje požadavek na bezpečnost čipu na ochranu dat v čipu dle doporučení EU, tzv. Basic Access Control, což chrání data před rozkódováním bez příslušného elektronického klíče. V případě e-pasu toto řešení zabraňuje přístupu k datům při zavřeném e-pasu (myšleno zavřené pasové knížce). Data z čipu lze přečíst až tehdy, když je pas otevřen a je načtena strojově čitelná zóna.“ A dále se dodává: „Něco jiného je ale detekovat čip a zde skutečně proběhla a dále probíhá závažná celosvětová diskuse. Výkonnými přijímači lze čip detekovat až na vzdálenost několik metrů (ale nikoli číst!!).

Již při pořizování údajů je myšleno na bezpečnost. Biometrické údaje žadatelů jsou ihned po pořízení, tzn. ještě na počítači na obecním úřadě obce s rozšířenou působností před odesláním do centrálního systému, zašifrovány tak, že dešifrovat je mohou pouze oprávněné subjekty. Po vydání (vyrobení) nového cestovního pasu jsou údaje o pasu a jeho držiteli zavedeny do informačního systému evidence cestovních dokladů, bez biometrických údajů. Biometrické údaje jsou po 60 dnech od předání dokladu výrobcem Ministerstvu vnitra ze zpracovatelské části systému zlikvidovány (lhůta je pro případ reklamace) a nadále zůstávají pouze v nosiči dat cestovního pasu.

Závěr
Požádat o vydání nového pasu s biometrickými údaji lze od 1. září 2006 a pas vám bude vystaven do 30 dnů. Ale pozor o vydání stávajícího pasu lze podle zákona požádat nejpozději do 21.srpna 2006! Je nutné též připomenout, že pokud vám bude i po 1. září vystavován pas bez biometrických údajů (zkrácená doba vyřízení či dítě do 5 let), i nadále bude třeba donést fotografii, jak tomu bylo dosud, případně potřebné doklady.

Pokud jste rodiči a máte dítě mladší 15 let, máte také poslední možnost nechat si do svého stávajícího pasu toto dítě zapsat za poplatek 50 Kč a tak bude moci dítě bez vlastního dokladu i nadále cestovat do zahraničí s vámi. Toto zapsání dítěte do cestovního pasu obvykle provádí úřady na počkání pokud sebou máte rodný list dítěte. Tím si hlavně u malých dětí vyřešíte problém s každoročním vystavováním pasu. Ale mnoho času již nemáte, září se blíží!

Zdroj: www.mvcr.cz

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ