Úvěry jsou primárním účelem stavebního spoření

11.08.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Při pořizování nemovitostí máme spousty možností financování. Stavební spoření by nemělo být přehlížené. Umožňuje výhodné spoření i získání potřebných finančních prostředků.

Téma týdne: Bankovní produkty v kostce

Před dvěma dny jste se na našich stránkách mohli dozvědět podrobnosti ohledně hypoték, produktu, který je primárně používán na financování bydlení. Ne vždy je však vhodné volit tento způsob financování. Často je stavební spoření nebo kombinace s tímto produktem mnohem efektivnějším řešením.

Tento instrument není mezi laickou a odbornou veřejnosti žádnou novinkou. Přes 5,5 milionů smluv ve fázi spoření je toho nejlepším důkazem. Čísla však vypovídají o tom, že stavební spoření je pro klienty stále spořícím než úvěrovým nástrojem. Ke konci loňského roku bylo poskytnuto pouze asi 850 tisíc úvěrů. Důvodem je stále zajímavé zhodnocení vkladů notně podpořené štědrou státní podporou. Vzhledem k tomu, že není stanovena účelnost využití naspořené částky po splnění minimální doby spoření, úspory jsou často využívány na nákup aut nebo dovolených. Už dlouho se diskutuje nad tímto způsobem „podpory bydlení“, ale prozatím se žádné nepopulární řešení nechystá. Tak proč toho tedy nevyužít.

Naštěstí poskytování úvěrů, neboli primární účel stavebního spoření, má neustále vzestupnou tendenci. A to jak v absolutním počtu, tak hlavně v objemu poskytnutých úvěrů.

A v jakém případě je lépe využít úvěr ze stavebního spoření? Než si odpovíme na tuto otázku, tak je dobré si uvědomit, že spořitelny poskytují dva druhy úvěrů. Aby nám byl přidělen běžný úvěr musíme splnit stanovené podmínky. Většinou se jedná o minimální dobu spoření, naspořenou část cílové částky a splněné hodnotící číslo. V případě, že některou z těchto podmínek nesplňujete, můžete si sjednat pouze překlenovací, neboli meziúvěr. Zaplatíte sice více na úrocích, ale můžete ho čerpat v podstatě okamžitě po uzavření smlouvy. Výše překlenovacího úvěru se většinou rovná celé cílové částce. Dokud nesplníme podmínky pro získání běžného úvěru, splácíme pouze úroky z překlenovacího úvěru. V okamžiku získání řádného úvěru dojde automaticky k splacení překlenovacího úvěru a my už dál splácíme úroky a jistinu přiděleného úvěru. 

V současné době se úrokové sazby běžného úvěru pohybují kolem 4 % a u překlenovacího kolem 7 % za rok. Výhodou oproti hypotečnímu úvěru je neměnná sazba za celou dobu splácení a nižší roční poplatky, které jsou též neměnné. Další velkou výhodou je možnost předčasně splatit úvěr bez sankcí.

Úvěry ze stavebního spoření jsou využívány při méně finančně náročných rekonstrukcích, protože nevyžadují zastavení nemovitosti, ale pouze podpis ručitele (při vyšších hodnotách je zde též požadována zástava). Také kombinace s hypotečním úvěrem jsou též čím dál využívanější. Hypotéky na financování celé nemovitosti jsou drahé a mnohdy z důvodu nižšího odhadu ani nestačí. Proto je dobré vzít na část peněz stavební spoření a na větší část hypotéku. Nebo v případě, že chcete ručit rozestavěnou nemovitostí, můžete využít stavebního spoření k postavení dostatečné úrovně, kdy je možné nemovitost zapsat do katastru.

Kombinací je spousta, a proto je v případě financování bydlení dobré navštívit odborníky, kteří znají dobře situaci na trhu a poradí s řešením. I malinka chyba se v případě takto vysokých úvěrů může značně projevit.

Další finanční tipy a triky najdete na http://www.finance.cz/aktuality/.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky