Úvěr na splacení členského vkladu

02.10.2006 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Státní fond rozvoje bydlení poskytuje také úvěry na bydlení mladým lidem do 36 let. Novela nařízení vlády přináší mladým lidem od září letošního roku další účel čerpání úvěru až do výše 300 tis. Kč s ročním  úrokem 2%.

Státní fond rozvoje bydlení je jedním z nástrojů realizace státní bytové politiky, jehož úkolem je vytvářet, akumulovat a rozšiřovat finanční prostředky určené na podporu investic do bydlení. Již čtyři roky Státní fond rozvoje bydlení (Fond) poskytuje také úvěry na bydlení mladým lidem, kteří v roce podání žádosti nedovrší 36 let věku.

Úvěr 200
Již od září roku 2002 poskytuje Fond úvěry podle nařízení vlády č. 97/2002 Sb. o použití prostředků Státního fondu rozvoje bydlení formou úvěru na úhradu části nákladů spojených s výstavbou bytu osobami mladšími 36 let. Cílem zvýhodněného úvěru je zvýšit dostupnost nového vlastního bydlení mladým lidem, kteří vlastní bydlení nemají, tzn. že žadatel o úvěr není v době podání žádosti vlastníkem ani spoluvlastníkem bytu, bytového domu nebo rodinného domu. Tento úvěr je poskytován do  výše 200 000 Kč s úrokovou sazbou 3% p.a. Více o charakteristice tohoto úvěru a možnosti jeho získání se dočtete na stránkách úvěru pro mladé na novou výstavbu. Pro zajímavost uvádíme informace uveřejněné ve Výroční zprávě Státního fondu rozvoje bydlení za rok 2004 týkající se právě tohoto typu úvěru.

Tabulka: Úvěry pro mladé domácnosti na novou bytovou výstavbu od 15.4.2002 do 31.12.2004

Přijaté žádosti 4 225
Uzavřené smlouvy 1 308
Zamítnuté žádosti 1 939
Odstoupení od podané žádosti 900
Ostoupení od uzavřené úvěrové smlouvy 9

K 31.12.2004 bylo uzavřeno celkem 1308 smluv. Z celkového počtu žádostí pouze 31 % naplňuje podmínky dané nařízením vlády a Fond tak může přistoupit k uzavření smlouvy. Více v následujícím grafickém znázornění:  

Mzdy v regionech

Úvěr 150
Od 1. března letošního roku jsou Fondem poskytovány úvěry  podle nařízení vlády č. 26/2006 Sb. o podmínkách použití finančních prostředků Státního fondu rozvoje bydlení formou úvěru ke krytí části nákladů spojených s modernizací bytu některými osobami mladšími 36 let. Novela č. 146/2006 Sb., která vstoupila v platnost v polovině dubna 2006, rozšířila možnost využití tohoto úvěru nejen na osoby mladší 36 let, ale také na osoby, jejichž byt byl poškozen povodněmi v roce 2006 na území, pro které byl vyhlášen stav nebezpečí nebo nouzový stav.  Tento úvěr lze poskytnout do výše 150 000 Kč, s úrokovou sazbou 2% p.a. I o charakteristice tohoto úvěru a podmínkách jeho získání se můžete více dočíst na našich stránkách.

Úvěr 300
A konečně se dostáváme  k úvěrům, které Fond poskytuje od prosince roku 2004 podle nařízení vlády č. 616/2004 Sb. o použití prostředků Státního fondu rozvoje bydlení formou úvěru na úhradu části nákladů spojených s výstavbou nebo pořízením bytu některými osobami mladšími 36 let. Tento úvěr lze poskytnout na výstavbu nebo koupi a také na úhradu za převod členských práv a povinností v bytovém družstvu, stane-li se příjemce úvěru nájemcem družstevního bytu.

Dne 2. srpna 2006 byla vládou schválena novela tohoto nařízení vlády, která  pod číslem 427/2006 Sb. vešla v platnost 31.8.2006. Tato novela rozšířila možnost využití tohoto úvěru o další možnost. Jak již bylo řečeno výše lze tento úvěr využít na úhradu za převod členských práv a povinností v bytovém družstvu. Poslední novela umožňuje nově úvěr využít také na splacení členského vkladu do bytového družstva, stane-li se příjemce úvěru nájemcem družstevního bytu.

Úvěr na výše zmiňované účely lze poskytnout až do výše 300 000 Kč a  úročí se 2% úrokovou sazbou ročně. I o tomto úvěru a o podmínkách jeho získání se více dočtete na našich stránkách s názvem Úvěry pro mladé rodiny.

A ještě něco navíc o tomto úvěru. Věděli jste, že v případě, že byt je pořizován výstavbou, bude v případě narození dítěte v době po uzavření úvěrové smlouvy nesplacená část jistiny úvěru snížena o 30 tis. Kč za každé narozené dítě (nebo osvojené)?

Pokud hodláte změnit svoje bydlení, možná právě některý z výše uváděných úvěrů by mohl být ten, který se právě hodí k vašemu účelu. Více informací se můžete dočíst na našich stránkách v sekci Bydlení, případně přímo na internetových stránkách či kontaktních místech Státního fondu rozvoje bydlení.

Zdroj: www.sfrb.cz

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ