MfD: Bakala prodal Metalimex Petru Otavovi

19.10.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. října (ČTK) - Finančník Zdeněk Bakala prodal jednu z největších tuzemských firem, Metalimex, podnikateli Petru Otavovi. Jak píše Mladá fronta Dnes, cena transakce se pohybovala kolem 1,5 až dvou miliard korun. Metalimex je po Moravia Steel druhým největším obchodníkem s ocelí, kovy a železnou rudou v ČR. S loňskými tržbami 31 miliard korun se v žebříčku Czech Top 100 zařadil hned za obchodní řetězec Makro a předstihl například mobilního operátora Eurotel (nynější Telefónica O2).

Otava získal v Metalimexu 90 procent od Bakalovy firmy RPG Industries, která si ponechala zbylých deset procent. "Chceme mít přehled, co se v obchodu děje," uvedl manažer RPG Industries pro fúze a akvizice Michael Jasanský. Podle něj obě strany podepsaly smlouvu už koncem června, vypořádána byla až v září.

Otava koupi Metalimexu nechtěl komentovat. "Je to firma s renomé na domácím i zahraničním trhu, které se nyní velmi daří," řekl.

RPG získala Metalimex před dvěma lety, když právě od Otavy a Viktora Koláčka koupila koncern Karbon Invest, do kterého Metalimex patřil. Podle analytiků je cena, za kterou Otava získal Metalimex zpět, spíše nižší. To by znamenalo, že odvětví je nyní na vrcholu cyklu a ceny komodit půjdou v příštích letech spíše dolů.

Metalimex kromě obchodů s kovy vyvážel pro těžební firmu OKD černé uhlí do zahraničí. Letos v květnu si však RPG Industries obchod s uhlím převedla pod křídla OKD.

Metalimex založil stát v prosinci 1948 vyhláškou tehdejšího ministerstva zahraničního obchodu. Hlavním úkolem firmy bylo bylo zprostředkování dovozu a vývozu rud, kovů a pomocných hmot. Do poloviny 90. let měla firma i licenci na dovoz ruského plynu. Nyní obchoduje hlavně s barevnými kovy, ocelí a surovinami, především surovým železem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK