Vklady u bank přinesly zisky

11.01.2000 | ,
MAKRODATA A EU


Inflace na historickém minimu: Loni vzrostly ceny v průměru o 2,1 procenta

Inflace na historickém minimu: Loni vzrostly ceny v průměru o 2,1 procenta

V letošním roce inflace poroste, kdežto úroky zůstanou nízké. S velkým zhodnocením úspor proto nelze počítat. Přestože řada občanů sledovala v loňském roce pokles úrokových sazeb u bankovních vkladů s nevolí, byl uplynulý rok z pohledu reálného zhodnocení úspor nejúspěšnějším od vzniku ČR. Čistý výnos z termínovaných vkladů, na nichž lidé nejčastěji spoří, totiž míru (průměrný růst cen) převýšil minimálně dvojnásobně. Česk

ý statistický úřad včera oznámil, že míra v roce 1999 dosáhla 2,1 procenta.

Průměrný úrok na krátkodobých termínovaných vkladech, na nichž spoří drtivá většina klientů bank, představoval loni podle údajů České národní banky 5,907 procenta. Reálné zhodnocení takto úročeného vkladů, po očištění o 15procentní srážkovou daň a vliv inflace, dosáhlo necelých tří procent. V předchozích letech byl reálný výnos buď výrazně nižší, nebo dokonce záporný.

Nejvyššího zhodnocení u krátkodobých termínovaných vklad

ů (splatnost do jednoho roku) dosáhli klienti, kteří své úspory vložili do bank v prosinci 1998. Průměrná sazba na těchto vkladech tehdy byla 9,153 procenta. Při vkladu sto tisíc korun tak po uplynutí roční lhůty činil klientův zůstatek 107 780 korun po odečtení daně. Meziroční nárůst cen podle ČSÚ dosáhl v prosinci loňského roku 2,5 procenta, takže stotisícový vklad se reálně zhodnotil zhruba o pět tisíc korun.

Oproti klientům bank dosáhli podle odborníků podstatně vyššího zhodnocení lidé, kteří své úspory svěřili do některých podílových fondů či uložili na stavební spoření. Při optimální variantě se totiž roční úrok u stavebního spoření pohybuje kolem 13 procent, což způsobuje především vyplácení státního příspěvku. Výnosy v podílových fondech jsou po určité době osvobozené od daní, což také umožňuje vyšší zhodnocování úspor.

S podobně příznivým výnosem však letos nemohou klienti počítat. Průměrná výše na krátkodobých termínovaných účtech se letos snížila na 4,5 procenta. Ceny však příští rok poskočí minimálně o čtyři procenta. Pokud si proto klient v prosinci 1999 uložil na fixní sazbu sto tisíc korun, jeho čistý výnos bude po odečtení srážkové daně a vlivu za celý rok znehodnocen o více než 300 korun.

Analytici však odhadují, že se v průběhu roku bude situace měnit, a to jak v oblasti úrokových sazeb, tak i v případě cen. Ty budou nejvíce ovlivněny deregulacemi. Zvýšení cen plynu a elektřiny o patnáct procent a nájmů o navržených osm procent se má na celkovém růstu spotřebitelský

ch cen projevit zhruba dvěma procenty. Experti však upozorňují, že nejen náprava regulovaných cen ovlivní vývoj v letošním roce. Velkou neznámou například zůstává vývoj cen ropy na světových trzích a jejich dopad na ČR a ceny potravin.

Očekávaný vý

voj v letošním roce

Položky, které přispějí k růstu cen:

deregulace (+1,2 % v lednu, za celý rok +2 %)

celkové oživení v ekonomice - vyšší poptávka podniků i vlády

růst průmyslu a stavebnictví se odrazí na výrobních cenách

růst domácí poptávky se odrazí v cenách spotřebního zboží a volného času (dovolené apod.)

Položky, které přispějí ke stabilizaci či poklesu cen

konkurence mezi hypermarkety omezující zdražení potravin

rostoucí nezaměstnanost, která nutí domácnosti spořit

mírný růst reálných mezd

(o 1,2 % proti letošním 6 %)

Rizikové faktory

vývoj cen ropy

vývoj cen potravin

vývoj kursu koruny, který se odrazí v cenách dovezeného zboží

Odhad měnové politiky

růst o půl až jedno procento

Celkový růst spotřebitelských cen v roce

2000: 4,2 %

"Vzhledem k tomu, že se domácí poptávka letos příliš nezvýší a konkurence hypermarketů bude i nadále vysoká, není důvod obávat se podstatnějšího růstu neregulovaných cen," soudí Marek Ratkovský z České spořitelny. Ve svém optimismu nezůstává osamocen. Martin Hlušek z Erste bank připomněl, že nárůst cen z konce loňského roku (v prosinci meziměsíčně poskočila o půl procenta), poznamenala nejen vánoční horečka, ale i dražší benzín a potraviny. "V prvních měsících roku dojde k útlumu popt

ávky, takže meziměsíční cen potravin by se měla vrátit k hodnotám kolem 0 - 0,3 procenta," konstatoval analytik. Ceny by měl brzdit i silný kurs koruny, který drží ceny dováženého zboží na nízké úrovni.

Na druhou stranu se objevují i tlaky na cenov

ý růst. V důsledku deregulací se už v lednu meziroční růst spotřebitelských cen vyhoupne na 3,5 procenta. V prvních měsících roku bude také přetrvávat vliv vyšších cen pohonných hmot a potravin. "Právě ze strany potravin lze očekávat další zvýšení inflačních tlaků. Oživení domácí poptávky povede k uvolnění prostoru pro promítnutí naakumulovaných nákladů zemědělců do ziskových marží," domnívá se Ivo Nejdl z Raiffeisenbank. Analytici dále upozorňují, že inflaci si bude ČR dovážet i přes silnou korunu, a to proto, že v zemích našich obchodních partnerů se očekává na místní poměry poměrně značné zvýšení cen.

V případě, že se nesplní optimistické prognózy analytiků o umírněném cenovém růstu, lze očekávat reakci centrální banky. Ta sice ústy člena bankovní rady Miroslava Hrnčíře říká, že zůstáváme zemí s velmi nízkou inflací. Pokud se ale její tvrzení nesplní, pak po "lednovém čísle o inflaci a po zveřejnění růstu HDP za čtvrté čtvrtletí nám dá signál, kdy můžeme očekávat růst sazeb," tvrdí Hlušek. Zdůraznil však

, že včerejší číslo definitivně pohřbilo poslední naděje, že by národní banka přistoupila k dalšímu snížení repo sazby.

Zdroj: HN z 11. 1. 2000

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU