Kapsch: Poslední mýtnou bránu vztyčíme 26. listopadu

16.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. listopadu (ČTK) - Poslední mýtná brána by měla být vztyčena 26. listopadu. Kapschi se i díky teplému počasí daří dodržovat vlastní krizový plán, podle kterého začne začátkem prosince pilotní provoz elektronického mýtného systému. Sdělil to mluvčí firmy Kapsch Evžen Staněk.

K 15. listopadu bylo podle Staňka vztyčeno 135 bran z celkových 171 a dobudováno více než 150 betonových základů. "Počasí je fantastické, takže pojedeme a věřím, že splnění plánu je reálné," řekl Staněk. Podle něj budou práce pokračovat i během prodlouženého víkendu, takže v pondělí počet vztyčených bran překročí 140.

Mýtnou technologií je k dnešnímu dni osazeno 105 bran. Pozor by si řidiči měli dát hlavně na dálnici D5 a rychlostní silnici R1, kde se bude o státním svátku vztyčovat hned několik bran.

Staněk také potvrdil, že se příští týden uskuteční další kolo jednání mezi zástupci ministerstva dopravy a firmy Kapsch. Jednání inicioval ministr dopravy Aleš Řebíček, který hodlá s Kapschem dojednat nový dodatek ke smlouvě o mýtném. Podle Řebíčka je dosavadní smlouva se všemi dodatky pro stát nevýhodná.

Sporné dodatky však žádná ze stran nikdy nezveřejnila. Řebíček pouze řekl, že jde o finanční spoluúčast státu na provozu a pronájmu naftových agregátů. Ty budou od ledna pohánět některé z bran, protože se nepodaří včas dobudovat elektrické přípojky. Při prvním setkání v pondělí představitelé Kapsche vyjádřili ochotu jednat, nyní však čekají na konkrétní návrhy ministerstva dopravy, řekl k tomu Staněk.

Zavádění systému elektronického mýtného provázejí od počátku problémy. Podle Kapsche zahájení výstavby zbrzdilo o tři měsíce řízení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Stavbu také v říjnu na 14 dní zastavilo předběžné opatření brněnského krajského soudu. K oběma institucím podali stížnost dva neúspěšní účastníci tendru o mýto, sdružení Mytia a firma Autostrade.

Kapsch proto přijal krizový plán výstavby a trvá na tom, že výběr mýtného spustí včas, tedy od 1. ledna 2007. Řebíček si však termín netroufá odhadnout. "Doufám, že to bude v lednu," řekl pouze před týdnem ČTK.

Od 1. ledna mají přepravci platit mýtné na téměř 950 kilometrech dálnic a rychlostních silnic. Do 30. června by měli přepravci začít platit i na zbylých asi 1100 kilometrech silnic první třídy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK