Zájemci o první konzoly PlayStation3 stáli v USA noční fronty

17.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Los Angeles 17. listopadu (ČTK) - Nedočkaví zájemci o první herní konzoly PlayStation3 od japonské Sony se ve Spojených státech v noci na dnešek řadili před obchody do front. Sony začíná prodávat PS3 dnes a předpokládá se, že první dodávky na trh budou omezené a hned rozebrané.

Obchody nejsou schopny zaručit, že budou moci pokrýt všechny předobjednávky.

Předcházející konzoly PlayStation2 se od jejího uvedení na trh v roce 2000 prodalo po světě 106 milionů. Svou interaktivní grafikou podobnou realitě tehdy získala 70 procent světového trhu, jehož dnešní roční obrat za hry, konzoly a příslušenství dosahuje 30 miliard dolarů.

PS3 je jejím dlouho očekávaným následovníkem, má ale na trhu již rok rivala téže generace, Xbox 360 od amerického Microsoftu. Třetí konzola ve hře, Wii od Nintenda se na trh chystá také. Průzkumová agentura DFC Intelligence odhaduje, že tržby světového trhu videoher dosáhnou v roce 2011 již 44 miliard dolarů.

Mnozí hráči s předobjednávkami počítají s tím, že PS3 obratem prodají, aby si tím financovali čím dál vyšší finanční náklady na hry. Podobně na tom byly před rokem konzoly Xbox 360 od Microsoftu, které se téměř ve stejnou dobu jako v obchodech objevily i v internetových aukcích eBay a často za dvojnásobnou cenu proti té maloobchodní.

PS3 se ode dneška prodává za 500 až 600 dolarů (přes 13.000 Kč) podle kapacity pevného disku. Ale již ve čtvrtek ráno se na eBay prodalo 2297 konzol PS3 za průměrnou cenu 1608 dolarů a dalších 698 jich bylo k dispozici.

Wii od Nintenda se začne v obchodech prodávat v neděli za 250 dolarů. Podle informací eBay ale první konzoly má přes internet zamluvené 2187 lidí za průměrnou cenu 550 dolarů, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK