Rusko podepsalo s USA bilaterální smlouvu o vstupu do WTO

19.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hanoj 19. listopadu (ČTK) - Rusko dnes podepsalo se Spojenými státy bilaterální smlouvu o svém vstupu do Světové obchodní organizace (WTO). Smlouva je zásadním průlomem v jednáních o ruském členství ve WTO, která trvala 13 let. O dosažení dohody s USA informovala Moskva již minulý týden.

Smlouvu podepsali ruský ministr hospodářství German Gref a americká obchodní zmocněnkyně Susan Schwabová ve vietnamském hlavním městě Hanoji, kam přicestovali na vrcholnou schůzku zástupců 21 členských států Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC).

"Tato dohoda je nepochybně velmi důležitým milníkem pro plné začlenění Ruska do světové ekonomiky," prohlásil Gref. "Další fáze, multilaterální rozhovory, obvykle zaberou šest až osm měsíců," dodal.

Dohoda s USA odstraňuje pro Rusko jednu z hlavních překážek jeho přijetí do světové obchodní komunity. Moskva původně doufala, že tuto dohodu podepíše již při červencovém summitu skupiny zemí G8 v Petrohradu, tehdy však jednání ztroskotala. Rusko musí uzavřít bilaterální dohody se všemi zeměmi WTO, které o to požádají, a nakonec ještě mnohostrannou dohodu se všemi 149 členy organizace.

Rusko je největší ekonomikou, která stojí mimo WTO. Dalšími významnými nečleny jsou již jen Ukrajina a Írán. Minulý týden byl za člena WTO oficiálně přijat Vietnam.

Členství Rusku zajistí stejné obchodní podmínky, jaké mají ostatní členské země WTO. Ostatní státy se navíc při obchodních sporech s Ruskem budou muset držet rozhodnutí organizace a nebudou moci zavádět jednostranná omezení obchodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK