Tisk: Porsche neplánuje převzetí Volkswagenu

19.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 19. listopadu (ČTK) - Německý výrobce sportovních vozů Porsche neplánuje předložit nabídku na úplné převzetí největší evropské automobilky Volkswagen, ve které je majoritním akcionářem. Informoval o tom o víkendu německý časopis Focus s odvoláním na předsedu dozorčí rady Volkswagenu Ferdinanda Piëcha, jehož rodina firmu Porsche vlastní.

Spekulace o nabídce na převzetí ze strany společnosti Porsche vedly tento týden k nárůstu ceny akcií Volkswagenu, jehož součástí je i česká Škoda Auto. Firma Porsche přitom opakovaně vyloučila, že by její podíl ve VW mohl překročit 30procentní hranici.

Tento týden nicméně oznámila, že její podíl ve Volkswagenu stoupl na 27,4 procenta a že počítá s jeho dalším zvýšením na 29,9 procenta. Pokud by firma získala 30 procent akcií, musela by nabídnout ostatním akcionářům, že odkoupí jejich podíly.

Automobilka Porsche začala svůj podíl ve Volkswagenu budovat zhruba před rokem, kdy koupila 18,5 procenta akcií. Podíl ve Volkswagenu má podle společnosti Porsche zajistit stabilní vztahy mezi oběma firmami. Porsche je podnikatelským partnerem VW, s nímž například vyrábí svůj model Cayenne a vyvíjí hybridní technologie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK