Euro: Gazprom má stoprocentní podíl v dodavateli plynu Vemex

19.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. listopadu (ČTK) - Ruský plynárenský gigant Gazprom získal stoprocentní kontrolu nad dodavatelem plynu Vemex. Pětiprocentní obchodní podíl ve Vemexu prodal Klub plynárenských podnikatelů ČR, který je vlastněn bývalou generální ředitelkou Transgasu Alenou Vitáskovou. Uvádí to magazín Euro v pondělním vydání.

Prodejní podmínky Vitásková neprozradila. "Výhodná nabídka se neodmítá. Plynárenství zůstává i nadále oblastí, o kterou se budu zajímat. Dobré vztahy s významným producentem zemního plynu Gazpromem, stejně jako se společností Vemex, zůstávají touto transakcí nenarušeny," řekla.

Kupcem podílu KPP se stala švýcarská společnost EW East-West Consult, jež je nepřímo kontrolovaná Gazpromem. Švýcaři uplatnili předkupní právo. Akcionáři Vemexu jsou ještě německý podnik ZMB a rakouská společnost Centrex Europe Energy & Gas, obě majetkově spojené s Gazpromem.

Vemex zahájil dodávky zemního plynu do tuzemska v říjnu pro společnost Pražská plynárenská. Vemex hodlá oslovit kromě domácností všechny takzvané oprávněné zákazníky, kterých je asi 140 tisíc. Vstup firmy na český trh je součástí evropské expanze Gazpromu.

Vedle Vemexu se na tuzemském trhu objevil i německý Wingas. Vemex a Wingas hodlají v rámci liberalizace konkurovat společnosti RWE Transgas, která ovládá zhruba 80 procent českého trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK