Euro: ČKA zatím neprodá podíl v První česko-ruské bance

19.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. listopadu (ČTK) - Česká konsolidační agentura v dohledné době neprodá menšinový podíl v První česko-ruské bance (PČRB). Jednání o prodeji se prakticky zastavilo. Podíl měla podle původních představ vykoupit sama PČRB, píše týdeník Euro v pondělním vydání.

Dokončení obchodu brání velmi rozdílné výroky dvou různých oceňovatelů. Cena, za kterou by agentura mohla svůj podíl bance odprodat, je podstatně vyšší, než odpovídá ocenění, jež si nechala udělat česko-ruská banka.

Konečné rozhodnutí o tom, jak hodlá agentura postupovat, má padnout do konce roku. Vyloučena není ani možnost, že Češi v bance zůstanou delší dobu. To by znamenalo, že po ukončení činnosti ČKA na konci příštího roku se její podíl převede na ministerstvo financí.

ČKA v bance vlastní necelých 14 procent, které jsou dědictvím po bývalé IPB. PČRB se mimo jiné zabývá financováním obchodu mezi ČR a Ruskem a spolupracuje s ní například Česká exportní banka. I to je jeden z důvodů, proč by si mohl český stát chtít v PČRB udržet vliv.

Banka, která vlastní bankovní licenci v Rusku, zatím neuspěla se záměrem rozšířit bankovní činnost do Česka. ČNB její dřívější žádost o licenci pro dceřinou společnost v Česku letos zamítla kvůli nevyjasněné vlastnické struktuře PČRB. Svůj podíl se totiž rozhodl prodat klíčový podílník a také klient banky, ruská firma Strojtransgaz, která staví plynárenskou infrastrukturu a je hlavním dodavatelem energetického obra Gazpromu. Dalšími podílníky banky jsou fyzické osoby spojené se Strojtransgazem.

Podle Eura je pravděpodobné, že PČRB požádá o licenci znovu a bude se snažit námitkám ČNB vyhovět. Pokud by v budoucnu uspěla, fakticky by si otevřela dveře do celé Evropské unie. Navíc by pak mohla ve větším rozsahu poskytovat služby ruským firmám, které se zajímají o český trh.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK