HN: Antimonopolní úřad chce prověřit dodatek smlouvy o mýtném

20.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. listopadu (ČTK) - Antimonopolní úřad téměř po roce znovu prověří smlouvu na dodávku mýtného systému pro nákladní automobily v České republice. Jak píšou dnešní Hospodářské noviny, strážcům soutěžního práva se nelíbí uzavření dodatku, kterým se změnily podmínky smlouvy mezi ministerstvem dopravy a společností Kapsch.

"Budeme mýtné znovu otevírat. Už jsme ministerstvo dopravy požádali, aby nám zaslalo podklady včetně zmíněného dodatku. Pokud by se ukázalo, že je nezákonný, dostane ministerstvo flastr," řekl deníku předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina. ÚOHS zatím ale podle něj nezná přesné podrobnosti.

"Bude-li dodatkem porušen zákon, budeme vycházet z toho, že smlouva je již podepsaná a systém z větší části postaven. V tom případě bychom dali ministerstvu pokutu," dodal Pecina.

Stát se podle informací médií v dodatku údajně zavázal hradit společnosti Kapsch některé náklady nad rámec smlouvy, například část výdajů na provoz náhradních zdrojů elektřiny, které budou mýtné brány pohánět. Podle deníku to ale nejsou jediné výhody, které Kapsch dodatkem získal.

Na doplnění původní smlouvy se firma dohodla s předchozím ministrem Milanem Šimonovským kvůli zpoždění zahájení výstavby, které zapříčinilo řízení s ÚOHS. Obě strany souhlasily s posunutím lhůty zprovoznění systému na silnicích první třídy o šest měsíců. Současný ministr dopravy Aleš Řebíček chce ale nevýhodné pasáže anulovat. Když nebude Kapsch s jeho řešením souhlasit, hodlá se obrátit i na soud. V tom by mu podle deníku mohl pomoci také ÚOHS. "Jestliže prohlásíme, že dodatkem byl porušen zákon, měl by ho soud zrušit," uvedl Pecina.

Na ministerstvu dopravy rovněž vzniklo specializované právní oddělení, které by se především smlouvám na mýtný systém mělo věnovat, informují HN s tím, že sekci povede náměstek ministra Pavel Škvára.

Mýtné by měly od ledna platit kamióny s hmotností nad 12 tun, zprovoznění systému se však podle listu o několik týdnů opozdí, uzavírají Hospodářské noviny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK