MfD: Původní majitelé Setuzy vyvedli část majetku na Kypr

20.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. listopadu (ČTK) - Z potravinářské společnosti Setuza, na kterou minulý týden soud na návrh vlády uvalil exekuci, původní majitelé v minulosti vyvedli mimo účetnictví firmy například některá zařízení či technologie. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes, podle které část majetku převedli lidé kolem podnikatele Tomáše Pitra na společnosti se sídlem na Kypru.

"O větší části majetku na Kypru jsem před podpisem kupní smlouvy s Českým olejem věděli a na jejich navrácení do Setuzy je vázaná velká splátka kupní ceny," řekl MfD spolumajitel společnosti M. L. Moran Zdeněk Šmejkal. "Objevili se však i další technologie na Kypru, o kterých jsme nevěděli, a nyní to řešíme," dodal. Podle MfD se vyvedení týká mimo jiné strojů, které se ocitly v majetku leasingových společností sídlících na Kypru.

Setuze ani novému vlastníku M. L. Moran již déle nepatří ani teplárna, která je klíčová pro chod firmy a důležité stroje, připomíná MfD s tím, že za převedením majetku stály firmy kolem Pitra.

O exekuci majetku potravinářské firmy rozhodl soud minulou středu na návrh vlády. V podniku je dosazený exekuční správce a vlastníci Setuzy mají zakázáno nakládat s majetkem. Vláda se tak snaží vymoci čtyřmiliardovou pohledávku, kterou Setuza nesplácí a navíc ani neuznává. Nový vlastník M. L. Moran navíc kvůli exekuci nevylučuje zahájení mezinárodní arbitráže. Podle ministryně zemědělství Mileny Vicenové je ale bezpředmětná, poněvadž v tomto případě nejde o zahraniční investici.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK