Freeport-McMoRan koupí rivala Phelps za 25,9 miliardy dolarů

20.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. listopadu (ČTK) - Těžařská společnost Freeport-McMoRan Copper & Gold se dohodla na převzetí většího konkurenta Phelps Dodge za 25,9 miliardy dolarů (565 miliard Kč) v hotovosti a akciích. Transakce vytvoří největšího veřejně obchodovaného dodavatele mědi na světě. Absolutní světovou jedničkou v produkci mědi je společnost Codelco, kterou vlastní chilská vláda.

Freeport-McMoRan zaplatí za každou akcii firmy Phelps Dodge celkem 126,46 dolaru. Tato částka zahrnuje 33procentní prémii k páteční závěrečné ceně akcií na burze. Akcionáři Phelps Dodge obdrží za každou akcii 88 dolarů v hotovosti a 0,67 akcie společnosti Freeport-McMoRan. Celkově tak Freeport-McMoRan zaplatí 18 miliard v hotovosti a 7,9 miliardy v akciích.

Společnost Freeport-McMoRan provozuje důl Grasberg v Indonésii, který je podle jejích údajů největší na světě z hlediska zásob mědi i zlata. Phelps Dodge vlastní doly v Severní i Jižní Americe a Africe.

Správní rady obou společností transakci jednohlasně schválily a doporučily ji svým akcionářům. Dohoda ještě vyžaduje souhlas těchto akcionářů a regulačních orgánů. Očekává se, že transakce bude dokončena v závěru prvního čtvrtletí příštího roku, píše agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK