Blackstone koupí za 36 miliard dolarů firmu Equity Office

20.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. listopadu (ČTK) - Společnost soukromého kapitálu Blackstone Group koupí za zhruba 36 miliard dolarů (asi 789 miliard Kč) majitele kancelářských budov Equity Office Properties Trust. Mezi podniky soukromého kapitálu je to největší akvizice v historii a součástí transakce je i převzetí dluhů. Blackstone investuje po celém světě a před lety byl vážným zájemcem o privatizaci Českého Telecomu.

Novým majitelem Equity office se stane společnost Blackstone Real Estate Partners, která je součástí skupiny Blackstone. Za jednu akcii zaplatí 48,50 USD, což je proti páteční ceně akcií na Wall Streetu prémie kolem 8,5 procenta. Blackstone tak celý podnik oceňuje na téměř 19 miliard dolarů. Za Equity Office zaplatí hotově, tedy bez nutnosti brát si úvěr.

"Předpokládáme, že zkušenosti a přednosti Equity Office významně rozšíří naši současnou platformu kancelářských realit, kterou jsme zvětšili už při akvizici firem CarrAmerica a Trizec," řekl k plánům společnosti Blackstone její výkonný ředitel Jonathan D. Gray.

Kontrakt už schválila dozorčí rada Equity Office a se završením akvizice se počítá na jaře příštího roku.

Společnost Equity Office založil miliardář Sam Zell. Firma je největším majitelem kancelářských budov v USA, jejíž akcie se obchodují na veřejných trzích. Podnik úplně nebo částečně vlastní na 580 budov, které leží na rozloze asi 10,1 milionu čtverečních metrů v 16 státech americké unie a ve federálním distriktu hlavního města.

Blackstone Group je globální investiční a poradenskou společností, která disponuje částkou více než 67 miliard dolarů na investice do alternativních aktiv. Z nich je téměř 13 miliard určeno na reality. Blackstone už do kancelářských budov, hotelů a dalších komerčních nemovitostí vložil nemalé finanční prostředky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK