Nasdaq chce za 2,7 miliardy liber londýnskou burzu LSE

20.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. listopadu (ČTK) - Americká společnost Nasdaq Stock Market dnes předložila nabídku na převzetí Londýnské akciové burzy (LSE). Nasdaq za největšího provozovatele akciového trhu v Evropě nabízí 2,7 miliardy liber (asi 112 miliard Kč). Američané už se o převzetí LSE snažili víckrát, nicméně až tato nabídka představuje nejkonkrétněji formulovaný požadavek na ovládnutí LSE.

Pokud by Nasdaqu jeho záměr vyšel, vznikl by největší provozovatel akciového trhu ve světě z hlediska počtu kotovaných podniků. Na společném trhu by bylo přes 6400 emisí s celkovou tržní kapitalizací asi 11,8 bilionu dolarů (zhruba 259 bilionů Kč). Sjednocená burza by také byla nejaktivnější ze všech světových burz. Průměrný denní objem by se pohyboval kolem 7,4 miliardy akcií.

Nasdaq už v minulosti v několika krocích nashromáždil asi 25 procent akcií LSE a je nejvýznamnějším akcionářem burzy. Nyní za jednu akcii nabízí 1243 pencí a platit chce hotově. To znamená, že nákup by nemusel financovat z úvěru. Předchozí pokusy převzít LSE se nesetkaly s pochopením managementu londýnské burzy.

Nasdaq v tiskové zprávě uvedl, že nabídku na převzetí podala společnost Nightingale Acquisition Limited, kterou Nasdaq plně ovládá. LSE 10. března sama informovala, že ji Nasdaq oslovil s nabídkou na převzetí. Cena, kterou nyní Nasdaq za jednu akcii LSE nabízí, je proti březnové ceně vyšší zhruba o 54 procent.

Nasdaq je druhým největším provozovatelem akciového trhu v USA, hned za burzou NYSE v New Yorku. V současné době se ve světě začíná prosazovat trend slučování burz s cílem snížit náklady a lépe se připravit na rostoucí konkurenci. Tu pro burzy představují hlavně banky, které připravují vlastní alternativy akciových trhů s globální působností.

Odborníci už dlouho upozorňují, že LSE je zralá na převzetí. Ve srovnání s konkurenčními trhy je totiž LSE relativně malý podnik, i když z hlediska počtu obchodovaných emisí je nejvýznamnější v Evropě. LSE nicméně dosavadní nabídky vždy odmítala a považovala je za málo atraktivní. Pokud Nasdaq nyní uspěje, název LSE by chtěl burze v Londýně zachovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK