FAB chce zdvojnásobit výrobu stavebních zámků a vzít až 300 lidí

20.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Rychnov nad Kněžnou 20. listopadu (ČTK) - Největší český výrobce zámků FAB Rychnov nad Kněžnou hodlá do konce roku 2008 investicemi v řádu stovek milionů korun zdvojnásobit výrobu stavebních a průmyslových zámků a přijmout až 300 nových zaměstnanců. Výroba se do Rychnova přesune z jiných evropských závodů švédské společnosti Assa Abloy, která FAB vlastní. FAB by se pak měl stát největším evropským výrobcem cylindrických zámků. Informovala o tom firma FAB.

"Pro tyto nové projekty potřebujeme zaměstnance, kteří jsou schopni řídit nové technologie a pracovat v mezinárodním prostředí," řekl výkonný ředitel stavební divize společnosti FAB Roman Adami. Zatím FAB převzal výrobu zámků z Itálie. Assa Abloy je největším výrobcem zámků na světě.

V Rychnově by měla vyrůst nová hala na výrobu stavebních zámků. Současně FAB a Assa Abloy nyní jednají o prodeji závodu na výrobu autozámků v Dlouhé Vsi u Rychnova s asi 350 zaměstnanci. Odboráři podniku však mají obavu, že nový vlastník by mohl výrobu přesunout do zahraničí a lidi v Dlouhé Vsi propustit. V říjnu proto odbory vstoupily do stávkové pohotovosti. Vedení FAB obavy odborů odmítlo a informace o přesunu výroby do ciziny označilo za fámy. Jedním ze zájemců o koupi autozámků je indická společnost Minda.

Loni FAB zvýšil tržby o osm procent na dosud nejvyšších 926 milionů korun. Výroba autozámků se na nich podílela asi 54 procenty, zbytek připadl hlavně na stavební zámky. Zisk podniku loni zvýšil o 24 procent na 98,2 milionu korun. Celkem má FAB asi 850 zaměstnanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK