Některým obchodníkům v Ruzyni kvůli nařízení EU klesly tržby

20.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. listopadu (ČTK) - Nová bezpečnostní opatření EU snížila některým bezcelním obchodům na ruzyňském letišti tržby. Vyplynulo to ze zjištění ČTK u obchodníků. Podle nových opatření si cestující může vzít do letadla bez omezení jen nápoje a gely, které zakoupil v bezcelní zóně letiště. Zboží však musí být zalepeno v průhledném plastikovém sáčku s čitelným účtem z obchodu. Nová opatření začala na letištích EU platit 6. listopadu.

Snížení tržeb po 6. listopadu potvrdila Lenka Vejvalková ze společnosti Prospekta Móda Cz. Ta provozuje na pražském letišti pět obchodů, mimo jiné i s kosmetikou, nápoji a potravinami. "Tržby se nám určitě snížily," řekla Vejvalková. Důvodem je podle ní nepohodlí, které nový systém cestujícím přináší. "Pro cestující je nepohodlné mít všechno v plastikových sáčcích," vysvětlila. To podle ní platí zejména pro větší láhve s alkoholem a nápoji. Na přesné vyčíslení ztrát je ale ještě brzy, dodala.

Společnost Prospekta se kvůli snížení tržeb pokusí vyjednat s Letištěm Praha nižší nájem. Vejvalková však nepředpokládá, že by se snížení nájmu podařilo dosáhnout. Za pravdu jí dává marketingový ředitel letiště Jiří Pos. "Výše nájemného jsou závazným výsledkem otevřených výběrových řízení a proto ani nelze uvažovat o jejich změnách," řekl ČTK.

Pokles tržeb očekává jednatelka společnosti Acron Czech Marie Zelenková. Acron Czech provozuje na letišti tři prodejny Duty Free. "Celkový pokles tržeb očekáváme okolo deseti až 15 procent," odhaduje Zelenková a dodává, že nová opatření zdržují prodej. Na přesné vyjádření ztrát je však podle ní příliš brzy. Zelenková také upozorňuje na další možný problém. "Zaznamenali jsme případ, kdy cestujícímu bylo konfiskováno zboží nakoupené v prodejně Duty Free v Praze, zabezpečené v souladu s přijatým opatřením, a to při přestupu v Curychu do další země EU s tím, že zboží není opatřené v souladu s jejich opatřením," tvrdí. Častější výskyt těchto situací by podle ní mohl ovlivnit nákupy v bezcelních obchodech v Praze.

Ne všichni obchodníci si na snížení tržeb stěžují. Kryštof Kmoch ze společnosti Unimex, která má na letišti osm obchodů, se negativního dopadu bezpečnostních opatření na tržby obával. Nyní si však pochvaluje informační kampaň letiště a tvrdí, že tržby neklesly. "Probíhá to až překvapivě hladce, zákazníci jsou s tím smíření," řekl Kmoch.

Jediný zádrhel vidí Kmoch v tom, že někteří zákazníci neví, kolik tekutin si mohou do letadla vzít. Omezení na látky přinesené z domova tak vztahují i na nakoupené zboží. Někteří zákazníci podle Kmocha neví, že zboží zakoupeného v bezcelních obchodech se žádná omezení netýkají. "Rozdíl je jen v tom, že zákazníci dostanou pytlík navíc. Neustále jim to vysvětlujeme," řekl Kmoch.

Podle Kmocha rozpočty obchodníků nezatížil výrazně ani nákup technologie na sáčkování zboží. Strojek na zalepení sáčku stojí asi 300 korun a lepící páska, která vydrží na tisíce zabalení, stojí asi 20 korun, dodal Kmoch.

Obavy ze snižování tržeb panovaly před zavedením nových pravidel mezi letištními obchodníky v celé Evropě. Podle informací Hospodářských novin z počátku listopadu se Evropské sdružení bezcelních prodejců dokonce rozhodlo za zrušení těchto pravidel v Bruselu lobbovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK