MF uvolní dálniční známky do prodeje koncem týdne

20.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. listopadu (ČTK) - Ministerstvo financí uvolní roční dálniční známky pro příští rok do prodeje na konci tohoto týdne. K dostání by měly být na zhruba 5500 poštách, čerpacích stanicích, hraničních přechodech a dalších místech, kam je budou distribuovat Česká pošta a asistenční společnost ABA, sdělili zástupci resortu.

Známky se dostávají do prodeje zhruba o týden dříve kvůli zkrácení platnosti letošních kuponů. Ty přestanou platit již koncem prosince namísto konce ledna, který je na nich vyznačený. Upravuje to novela silničního zákona kvůli zavedení mýtného systému pro nákladní automobily. Zkrácení termínu kritizovalo například Sdružení obrany spotřebitelů a za sporné jej považují někteří právníci.

Roční kupony pro auta do 3,5 tuny budou stát stejně jako letos 900 korun, pro vozy od 3,5 tuny do 12 tun vyjdou na 7000 Kč a budou platit do konce ledna 2008. Dálniční známky na kratší časové období budou k dostání během prosince. Dosavadní dvouměsíční známky nahradí měsíční a patnáctidenní sedmidenní. Měsíční známka pro vozy do 3,5 tuny vyjde na 300 Kč a sedmidenní na 200 korun. Pro vozy od 3,5 do 12 tun budou stát 1750 respektive 650 korun.

Vzhledem k tomu, že v průběhu prodeje letošních známek policie zjistila enormní množství padělků, přistoupilo ministerstvo financí ve spolupráci se Státní tiskárnou cenin u emise 2007 k většímu zabezpečení novými ochrannými prvky. Ten nejdůležitější, který při koupi umožní kupujícímu rozpoznat pravost kuponu, je znázorněn na zadní straně druhého dílu kuponu. Jde o opticky variabilní barvou vyznačený prvek, který se změnou dopadajícího světla mění svoji barevnost. Tento ochranný prvek je používán i na některých bankovkách.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK