OKD si vezme úvěr přes 20 miliard korun, připravuje se na burzu

20.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 20. listopadu (ČTK) - Společnost OKD částečně sníží svůj základní kapitál a nahradí ho takzvaným syndikovaným úvěrem od 13 mezinárodních bank ve výši 720 milionů eur (přes 20 miliard korun). Krok stoprocentního vlastníka OKD, nizozemské společnosti NWR, by měl optimalizovat kapitálovou strukturu firmy před plánovaným vstupem na burzu, oznámil mluvčí OKD Vladimír Bystrov. Ve světě podle něj není běžné, aby firma jako OKD financovala provoz a investice výhradně z vlastních zdrojů.

"Předtím, než vstoupíme na burzu, musíme přizpůsobit poměr cizích a vlastních zdrojů v bilanci OKD na úroveň, která je běžná u podobných společností ve vyspělých zemích," vysvětlil předseda představenstva OKD Zdeněk Bakala. Současná kapitálová struktura podle něj není optimální. "Investoři a analytici v Londýně i jinde musejí vidět, že se chováme standardně, aby mohli naše výsledky snadno porovnávat s ostatními. Jinak bychom byli pro kapitálové trhy nečitelní," dodal Bakala.

OKD chce úvěrem a snížením základního kapitálu zlepšit hospodaření firmy, která dosud používala například k financování výroby a investic jen vlastní peníze a neměla téměř žádný dluh. "To není ve světě u podobných firem obvyklé. Obsluha dluhu je totiž levnější, například v souvislosti s daňovými odpočty než správa vlastních aktiv," uvedl Bystrov. Podle něj se situace zaměstnanců ani obchodních partnerů firmy nijak nezmění.

Celková výše úvěru se splatností pět až sedm let může být až 1,1 miliardy eur (přes 30 miliard korun), OKD ho může čerpat postupně. "Rozsah úvěru i počet a jména zapojených bank jsou dobrou vizitkou o mimořádné důvěře, jíž se OKD u finančních institucí těší," řekl člen představenstva OKD Michael Jasanský. V čele syndikátu renomovaných bank stojí Citigroup.

Čerpání úvěru by se mělo uskutečnit do konce roku. Příjemcem úvěru bude OKD, za dluh se zaručily mateřská NWR a další společnosti ve skupině.

Společnost OKD oznámila záměr vstoupit na burzu před několika měsíci. Od té doby prodala některé své firmy, jež se nezabývají těžbou uhlí, a celou společnost rozdělila na několik skupin. Se vstupem na burzu souvisí také nedávný převod akcií OKD do Nizozemska. Novým stoprocentním vlastníkem OKD je nyní firma NWR se sídlem v Amsterodamu. Koneční vlastníci, evropská společnost RPG Industries registrovaná na Kypru a její strategičtí partneři v čele s podnikatelem Zdeňkem Bakalou, zůstávají nezměněni.

Syndikovaný úvěr je speciální kategorie úvěru, který může získat pouze společnost s výborným ratingem. Obvykle velmi vysoký úvěr totiž většinou přesahuje možnosti jednoho věřitele a financovat jej musí několik bank.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK