Slovenska měna zdolala další rekord

21.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 21. listopadu (ČTK) - Slovenská koruna dnes ráno zdolala další rekord a vůči euru vystoupila na 35,54 SKK/EUR. Řekl to dealer Slovenské spořitelny Vladimír Gajdoš. Měna byla doposud nejsilnější minulý čtvrtek, kdy se posunula na 35,56 koruny za euro.

"Koruna zpevnila jen symbolicky, nebyly za tím větší obchody," poznamenal Gajdoš. Obchodování podle něj zatím bylo relativně klidné. Koruna si ale polepšila i vůči dolaru, kde vystoupila na 27,715 z pondělního kurzu 27,745 koruny za dolar.

Dealer očekává, že koruna dnes bude testovat hranici 35,50 SKK/EUR. "Koruna má prostor pro další zhodnocování," myslí si. Slovenská měna se rekordu přiblížila už v pondělí, kdy se obchodovala v kurzu 35,58 koruny za euro.

Koruna v posledních týdnech rekordní úrovně k euru přepsala několikrát. Podle ekonomů na trhu stále převládá zájem o nákup, měnu ale podporuje také vysoké tempo růstu slovenské ekonomiky. Kromě toho příznivě působí předpoklad, že slovenská centrální banka by do konce letošního roku ještě mohla zvýšit základní úroky.

Guvernér centrální banky Ivan Šramko minulý týden na konferenci ve Frankfurtu řekl, že sílící kurz koruny pro slovenskou ekonomiku neznamená problém. Šramko si ani nemyslí, že by ekonomice kvůli velmi silnému růstu hrozilo přehřátí. Analytici se za těchto okolností nedokážou shodnout, zda bude nutné ještě sáhnout k dalšímu zvýšení úroků.

Slováci v letošním roce zvýšili základní úrok už čtyřikrát, takže teď jej mají na 4,75 procenta. V eurozóně je základní sazba na 3,25 procenta a v ČR pouze na 2,5 procenta. To je nejméně z celé Evropské unie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK