Věřitelé Tiby odmítli soudní vyrovnání, textilce hrozí konkurz

18.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 18. ledna (ČTK) - Věřitelé zadlužené textilky Tiba ze Dvora Králové nad Labem odmítli soudní vyrovnání navrhované firmou. Podniku, který je největším českým výrobcem potištěných tkanin, tak hrozí konkurz. Při hlasování na hradeckém krajském soudu s vyrovnáním souhlasili věřitelé držící 42 procent zjištěných pohledávek, přičemž nutný byl souhlas ve výši nejméně tří čtvrtin. V podniku pracuje asi 550 lidí.

"Jinak než konkurzem to nemůže dopadnout. Je to škoda, protože pro věřitele by určitě byla výhodnější varianta soudního vyrovnání," řekl po hlasování generální ředitel podniku Martin Klodner. Souhlas věřitelů byl jednou z hlavních podmínek pro to, aby soud mohl vyrovnání povolené loni v srpnu potvrdit, a Tiba se tím vyhnula konkurzu.

Návrh na soudní vyrovnání podala sama Tiba loni v červnu a přiznala tak, že je v úpadku. Předtím její konkurz navrhly například Vodovody a kanalizace Dvůr Králové, společnost Hradubice nebo město Dvůr Králové. Loni v dubnu soud do Tiby poslal předběžného konkurzního správce.

Takzvaným neodděleným věřitelům Tiba ve vyrovnání nabízela úhradu pohledávek ve výši 30 procent do června 2008. Dlužné mzdy zaměstnancům a nároky oddělených věřitelů chtěla zaplatit v plné výši. Celkem by Tiba ve vyrovnání zaplatila asi 300 milionů korun, které chtěla získat hlavně prodejem majetku.

O vyrovnání věřitelé hlasovali již loni v září a ani tehdy je neschválili. Soud dal dnešním druhým hlasováním podniku jako významnému zaměstnavateli v regionu ještě jednu šanci. Celkem má Tiba přes 1000 věřitelů, kteří po ní požadují téměř 600 milionů korun.

Konkurz je podle ředitele dvorských Vodovodů a kanalizací Zdeňka Kouby pro uspokojení věřitelů průhlednější variantou. "Firma nás nepřesvědčila, že soudní vyrovnání je ekonomicky reálné," řekl Kouba.

Podle trutnovského úřadu práce by případný konec Tiby mohl na Dvorsku zvýšit míru nezaměstnanosti téměř o třetinu na více než 13 procent. "Sehnat novou práci by pro většinu lidí z Tiby bylo obtížné. Pokles kupní síly ve městě by vedl k dalšímu úbytku pracovních míst," řekl ČTK ředitel úřadu práce Zdeněk Šmíd.

Tiba od roku 2005 propustila přes polovinu z původních asi 1200 zaměstnanců a uzavřela jednu tiskárnu a jednu tkalcovnu. Funkční provozy má ve Smidarech, Mostku a Dvoře Králové. "Výroba nyní běží normálně. Financovat se ji daří z hotových peněz bez úvěrů," řekl Klodner. Předloni Tiba vykázala ztrátu 225 milionů korun.

Posledním krachem textilky v regionu byl loňský konec Tepny Náchod. Po dubnovém prohlášení konkurzu v Tepně přišlo o práci všech asi 200 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK