Jak vybrat leasingovou společnost?

31.01.2007 | , Finance.cz
FinTriky


Na leasingovém trhu v současnosti působí desítky společností, které se snaží získat zákazníka řadou zvýhodněných akcí v podobě slev a benefitů. Jak ale posoudit jejich nabídky a vybrat tu pravou leasingovou společnost?

Téma týdne: Leasing od A do Z

Finanční leasing patří mezi hojně využívané formy financování především nových vozů. Na leasingovém trhu panuje dosti tvrdá konkurence a společnosti v rámci boje o klienta se snaží zaujmout různými akcemi a lákavými nabídkami v podobě nulových navýšení a jiných bonusů a slev. Při nákupu vozu na leasing ale můžete získat i další výhody. Pojištění vozidla je samozřejmostí, nezřídka bývá v nabídce zimní obutí, klimatizace či jiná výbava vozu zdarma. Jak ale postupovat při výběru leasingové společnosti?

Stabilita a finanční zázemí
Před samotným podpisem leasingové smlouvy není od věci zjistit o společnosti co možná nejvíce informací. Určitou zárukou důvěryhodnosti je členství leasingové společnosti v České leasingové a finanční asociaci. Vybírat byste měli renomovanou leasingovou společnost, která má silné finanční zázemí. Není možné jmenovat všechny, podívejme se alespoň na ty nejsilnější, které ročně dosahují miliardových obratů. Podíváme-li se na žebříček největších leasingových společností podle objemu nově uzavřených obchodů, na předních příčkách se každoročně objevují ČSOB Leasing, CAC Leasing a ŠkoFIN. Pokud si vyberete mezi společnostmi, nespěchejte s podpisem smlouvy. Vždy je dostatek času na to, obrátit na jinou společnost. Když už pro nic jiného, tak proto, aby bylo možné porovnat přístup k zákazníkovi.

K rychlému srovnání pomůže koeficient
Leasingová smlouva je dlouhodobá záležitost, takže je dobré ji pečlivě prostudovat a číst i mezi řádky. Při srovnání leasingových nabídek je třeba vzít v úvahu součet všech plateb, které za dobu leasingu zaplatíte, tj:

  • zálohy na leasingové nájemné
  • poplatek za uzavření smlouvy
  • všechny leasingové splátky včetně pojištění vozidla
  • zůstatkovou hodnotu
  • popř. další platby s leasingem spojené

Pro rychlou orientaci při srovnávání leasingových nabídek poslouží leasingový koeficient, což je poměrové číslo, které ukazuje o kolik více zaplatíte za pořízení vozu na leasing ve srovnání s pořízením tohoto vozu za hotové. Vzorec zní poměrně jednoduše. Do čitatele by měly být započteny veškeré platby, které v leasingu zaplatíte a do jmenovatele dosadíte cenu vozu.

Výsledkem je číslo větší než 1, které vám za desetinnou čárkou ukazuje kolik zaplatíte navíc, když si vůz pořídíte na leasing ve srovnání s nákupem za hotové. Vyjde-li tedy například koeficient 1,123,  pak zaplatíte o 12,3 % navíc za to, že jste dali při financování nákupu automobilu přednost leasingu před hotovostí.

Cena není všechno, důležité jsou i doplňky
Je přirozené vybrat si tu levnější nabídku. Ovšem i u leasingu platí, že cena nemusí být to jediné, co při výběru rozhoduje. Při pořizování vozu na leasing si u některých společností můžete ve smlouvě určit výši měsíční splátky, délku splácení či zůstatkovou hodnotu. Neméně důležité jsou také doplňkové služby, jako je možnost předčasného ukončení smlouvy, výběru pojišťovny, individuálního pojištění nebo nepravidelného splácení.

Závěrem
I u leasingu platí osvědčené pravidlo „dvakrát měř a jednou řež“, protože po podpisu smlouvy se věci jen těžko berou zpět. Smlouvu o leasingovém pronájmu lze sice vypovědět, ale v případě jejího předčasného ukončení z vašeho popudu vám budou účtovány nemalé penále!

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky