Aby ukončení leasingu probíhalo hladce

02.02.2007 | , Finance.cz
FinTriky


K řádnému ukončení leasingové smlouvy dochází při splnění závazků nájemce. Existuje však i předčasné ukončení, kdy se mohou objevit různé problémy. Jste s nimi dostatečně seznámení?

Téma týdne: Leasing od A do Z/>

Ukončit leasingovou smlouvu lze řádně nebo předčasně. Není-li dohodnuto jinak, řádné ukončení nastává splněním závazků nájemce. Především je to uplynutím sjednané doby leasingu a převodem vlastnictví předmětu leasingu na nájemce. Méně obvyklá je dohoda mezi pronajímatelem a nájemcem při zaplacení splátek před uplynutím stanovené doby leasingu či prodejem předmětu leasingu. Podmínkou ukončení smlouvy bývá vyrovnání všech závazků klienta vůči leasingové společnosti.

U řádného ukončení smlouvy až na výjimky nedochází k žádným závažnějším problémům. Ty mohou nastat v případě předčasného ukončení. Leasingové společnosti počítají s několika způsoby předčasného ukončení leasingové smlouvy. Jedná se o totální škodu (havárii), krádež nebo předčasné ukončení kontraktu ze strany leasingové společnosti či nájemce.

Leasingová smlouva se v případě havárie ukončí pouze tehdy, když je časová cena předmětu leasingu v době havárie nižší než náklady na uvedení do původního stavu. V případě odcizení se leasingová smlouva ukončuje vždy, a to z důvodu trvalého vyloučení předmětu leasingu z činnosti. Při následné kalkulaci se vychází z částky zaplacené nájemcem, kterou pronajímatel do momentu odcizení předmětu obdržel. V této částce je zahrnuta úhrada splátek nájemného hrazeného předem (akontace), běžné měsíční splátky a přijaté pojistné plnění.

Při předčasném ukončení leasingové smlouvy ze strany nájemce může být důvodem například odkoupení předmětu leasingu před sjednanou lhůtou či odstoupení od smlouvy na základě nesouhlasu s novými podmínkami smlouvy. Pronajímatel odstupuje od leasingové smlouvy v případě, pokud nájemce poruší některou z podmínek uvedených ve smlouvě. Nejčastěji se jedná o prodlení či neplacení leasingových splátek, o nedostatečnou péči nebo o používání předmětu v rozporu s účelem s následným vznikem škody.

Předčasné ukončení smlouvy by mělo být již předem upraveno v leasingové smlouvě, anebo by měl být odkaz na všeobecné podmínky. Tuto situaci ovšem právě všeobecné podmínky řeší jen v obecné rovině, a proto lze každému, kdo o leasingu uvažuje, jen doporučit, aby se ještě před podpisem smlouvy informoval i na důsledky, které pro něho budou plynout z mimořádného ukončení smlouvy. Není to časté, ale stává se, že některé, zejména ty málo známé, leasingové společnosti využívají neznalosti nájemce při vzájemném finančním vyrovnání ve svůj prospěch.

Proces předčasného ukončení smlouvy končí finančním vyrovnáním. Do vyrovnání je nutné započítat všechny již uskutečnitelné, ale i neuskutečnitelné platby od nájemce, nespotřebovaná záloha nebo časově nerozlišené první vyšší splátky, pojistné plnění od pojišťovny, částka za prodej předmětu nebo vraku, úroky z prodlení za opožděné nebo do dne ukončení smlouvy neuhrazené splátky, současná hodnota dluhu nájemce ke dni ukončení smlouvy, různé poplatky a další náklady spojené s mimořádným ukončením smlouvy.

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení/>!

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky