Bouřlivý rozvoj světové turistiky

06.01.2000 | ,
MAKRODATA A EU


Experti očekávají, že Česká republika se zařadí mezi nejnavštěvovanější země

Experti očekávají, že Česká republika se zařadí mezi nejnavštěvovanější země

Turistika se stává stále významnějším ekonomickým fenoménem, pro mnohé země je to nejdůležitější zdroj devizových příjmů a odvětví, které absorbuje velký počet pracovních sil. Na počátku 21. století čeká turistiku podle všeobecného očekávání bouřlivý rozvoj. V roce 1995 bylo na naší planetě napočítáno přes půl miliardy příjezdů turistů, pro rok 2020 se očekává asi trojnásobné zvýšení, do zahraničí by se mělo podívat přes půldruhé miliardy osob. Tento předvídaný vysoký trend skýtá pro rozvoj turistiky i v příštích desetiletích nového století nadále velké perspektivy.

O cestování bude mít zájem stále je

n část světové populace a před pracovníky cestovního ruchu zůstává pro další desetiletí velký úkol, totiž rozšířit zájem o cestovní ruch pro další vrstvy světové populace. Právě diverzifikace má být hlavním trendem propagandistického úsilí pracovníků v turistice, jejich důležitým úkolem má být připoutání zájmu stále širších vrstev o tento způsob využití volného času.

Významné setkání představitelů turistického ruchu, jehož se na sklonku loňského roku zúčastnila ve francouzském Chamonix i řada ministrů několika desítek zemí, zdůraznilo především, že na rozvoji tohoto stále důležitějšího odvětví se bude podílet stále větší počet zemí, tedy i těch, které dnes jsou spíše ve stínu. Největší zájem je trvale o Francii, dále o Španělsko a Spojené státy.

Ovšem do r

oku 2020 se toto pořadí podle všech prognóz změní a na prvním místě tohoto žebříčku bude figurovat Čína, kterou prý v tomto roce navštíví již 130 miliónů turistů. A přičteme-li k tomto sinologickému zájmu i Hongkong, dostaneme se k vysokému číslu téměř dvou set miliónů zájemců o život a kulturu této říše středu.

Stoupající zájem o asijské a další exotické země přičítají experti také stále se zkracujícím vzdálenostem, především zvyšujícímu se významu letecké dopravy. Potěšitelný na této prognóze vývoje turistického ruchu je i údaj o České republice, která by se měla do roku 2020 vyhoupnout na desáté místo tohoto žebříčku v těsném sledu za Ruskem a Mexikem. Podle tohoto očekávání by českou republiku mělo v roce 2020 navštívit 44 miliónů turistů a mělo by se

na ni soustředit 2,7 procenta celosvětového rostoucího trhu.

Největšími cestovateli budou i nadále Němci, kteří se na turistických příjezdech budou podílet téměř deseti procenty, každý desátý návštěvník cizí země bude v roce 2020 pocházet ze Spolkové republiky. Na druhém místě vystřídají Američany příslušníci země vycházejícího slunce, v roce 2020 má odjet do zahraničí více než 140 miliónů Japonců. Ovšem největší posun se očekává u místa čtvrtého, na které se dostanou Číňané, kteří jsou v současné době až

hluboko vzadu ve třetí desítce. Do zahraničí stále bude směřovat velký počet Francouzů, Britů, Italů a Holanďanů, zvýšený zájem o poznávání cizích zemí se očekává i u Rusů.

Turistika ovšem s sebou přináší i negativní aspekty, které se promítnou především do zhoršení ekologických poměrů (znečištění ovzduší, vody atd.). Experti Organizace spojených národů na konferenci upozorňovali na stoupající nebezpečí pro životní prostředí, které s sebou přináší turistika.

Jednotlivé země, které z tohoto odvětví profitují, by podle jejich názoru měly věnovat této problematice větší pozornost a vyčlenit část prostředků, které získávají z turistického ruchu, na napravení škod, jež tato velká migrace lidí přináší.

Především v mořských letoviscích se již nyní projevují urbanistické problémy, z tohoto důvodu přikročila například Mallorka k demolici několika hotelů. Na mnoha místech jsou také limitujícím faktorem stále se snižující zásoby pitné vody. Experti na turistiku se také obávají pokračujícího oteplování země a zvyšujíc

í se hladiny moří.

Zdroj: HN z 6. 1. 2000

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU