Internet otevírá dveře a šetří peníze

06.03.2007 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Stále více lidí má přístup k internetu a to nejen v práci, ale také doma. A právě internet představuje úsporu nejen času, ale také peněz. Zadat příkaz k úhradě nebo si zřídit trvalý příkaz, představovalo v minulosti návštěvu banky. Pomocí internetového bankovnictví tyto operace zaberou klientovi banky jen několik málo minut a navíc při tom i ušetří.

Téma týdne: Malý průvodce internetem

Řídit a ovládat nejen své finance z pohodlí domova bylo ještě před pár lety nemyslitelné, ale doba se mění, a díky internetu se otevírají jeho uživatelům nepřeberné možnosti, jak si usnadnit život.


S internetovým bankovnictvím už do banky nemusíte

V současné době si internetové bankovnictví již našlo své příznivce a stále jich přibývá. Pohodlí, rychlost a v neposlední řadě také úspora peněz jsou největšími přednostmi služeb přímého bankovnictví. Komu by se nelíbilo získat ke svému účtu  neomezený přístup 24 hodin denně? Internet banking klientům přináší vždy nejen aktuální přehled o dění na účtu ale  také o historii, a klient tak není závislý na papírovém výpisu. Banky, kterým tento způsob komunikace šetří náklady, oceňují klienty především nižšími poplatky za uskutečněné operace, které jsou nižší v porovnání s poplatky, které zaplatí při zadání příkazu přímo na pobočce banky.

Po zřízení služby internet banking získáte komunikaci s bankou pomocí internetu, a to z jakéhokoliv místa na světě. Stačí vám počítač s internetovým prohlížečem a připojení k internetu. Zadáním webové adresy vaší banky a poté i uživatelského jména a příslušného hesla je vám umožněn přístup do internetové aplikace banky. Pak už můžete provádět různé operace jako např. zadávání příkazů k úhradě, zadávání a rušení trvalých příkazů, zřizování a rušení termínovaných vkladů či využití jiných bankou nabízených služeb.

Nabízí se otázka, jak dokonalé je zabezpečení těchto dat. Existuje řada způsobů a dá se říci, že čím je stupeň zabezpečení vyšší, tím je složitější také samotná komunikace a  přístup na stránky.


Nejen banky využívají internet

Také ostatní instituce používají internet pro zpřístupnění svých produktů klientům. Pomocí internetu lze sledovat například účty stavebního spoření, získat informace o uzavřených pojistkách nebo nahlásit pojistnou událost. V mnohých případech internet umožní také uzavření různých finančních produktů. Příkladem může být například cestovní pojištění. Chystáte se na dovolenou a času není nazbyt. A vy jste ještě nestihli zajít do pojišťovny a uzavřít si výše zmíněné cestovní pojištění? I zde vám pomůže internet. Cestovní pojištění si můžete s jeho pomocí uzavřít, zaplatit a také získat doklad o pojištění. To vše přímo od počítače, aniž byste museli opustit domov.


Internet zrychluje komunikaci

Stejně jako si nedokážeme představit život bez mobilních telefonů, tak také komunikace bez elektronické pošty by byla značně složitější a nákladná. Jen si spočtěte kolik mailů denně obdržíte či odešlete a představte si, kolik by to bylo papírů, obálek a také známek.

V minulosti bylo třeba veškeré formuláře vyplňovat a odevzdávat v papírové podobě. Dnes tzv. elektronický podpis, umožní mnoho formulářů doručovat nejen státním institucím také v elektronické podobě. Například v loňském roce využilo elektronického podání daňového přiznání daně z příjmů fyzických osob více než 5 tisíc podnikatelů a do budoucna se toto číslo bude určitě zvyšovat. 

Říká se, že čas jsou peníze a právě internet zefektivňuje a urychluje práci, a tím přináší i nesčetné úspory. A ve světě financí a velkých peněz to platí dvojnásob.

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ