HDP roste, co to pro nás znamená?

07.12.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


HDP roste a ekonomický růst se hned tak nezastaví. Říkali to v televizi, psali to v novinách. Co to ale vlastně pro každého z nás znamená? Vyšší mzdy, lepší práce, ale taky vyšší ceny.

Pokud sledujete pravidelně ekonomické zpravodajství, tak na tuhle informaci narazíte na každém rohu. HDP v Evropské unii roste. Německá ekonomika to rozjíždí už od předminulého roku a postupně se přidávají i ostatní členské státy. A spolu s nimi samozřejmě i Česká republika. Podle nejnovějších údajů ČSÚ ve třetím čtvrtletí rostla česká ekonomika o 1,9 %, celkový roční růst v roce 2016 se odhaduje na 2,8 %. Takhle ta čísla vypadají hezky, dostali jsme se z krize a čekají nás samé ekonomické jistoty a výhody. Opravdu to tak je? Co vlastně takový ekonomický růst znamená pro každého z nás v běžném životě?


Čtěte také:

Nezaměstnanost klesá

Podle oficiálních statistik je nezaměstnanost v České republice na minimální hodnotě kolem 4 %. Je nejnižší v celé Evropské unii, je dokonce o kousek nižší než v sousedním Německu, v průměru je míra nezaměstnanosti v Evropské unii kolem 10 %. To znamená, že přibývá pracovních míst, přibývá firem, které hledají nové pracovníky pro svůj další rozvoj, ale zároveň ubývá dostupné pracovní síly na pracovním trhu. Firmy tak stále někoho hledají a hledají ho pořád delší dobu, protože najít ho není jednoduché.

Pokud podnikáte, zaměstnáváte a chcete růst, tak to pro vás není dobrá zpráva. Pokud jste ale zaměstnanec a práci naopak hledáte, tak už před několika měsíci jsme vstoupili do zlatých časů hledání nové práce. Najít novou práci nebylo v posledním desetiletí jednodušší. Takto nízkou míru nezaměstnanosti, tedy pod 4 %, jsme v České republice naposledy měli v devadesátých letech. Po ekonomické krizi ve světové ekonomice a dluhové krizi spojené s krizí eura je to příjemná změna. Tak toho využijte.

Nejste spokojení v současném zaměstnání? Zrovna teď je skvělá možnost ho změnit. Už tři roky po sobě roste počet nabízených pracovních míst. A tak se ponořte do inzerátů a vyberte si novou práci. Je toho na výběr mnohem víc než kdy dříve.

Jste nezaměstnaní? Pokud ano, tak v dnešní době více než kdy dříve platí, že kdo chce práci najít, tak najde. Využijte toho. Nabídek práce je na trhu tolik, že se vám bude vybírat opravdu dobře. Navíc postupně klesá počet životopisů, které chodí na jednotlivé inzeráty, a roste tak šance, že postoupíte k pohovoru.

Chcete si vyzkoušet novou specializaci? Zkuste si najít novou práci v novém oboru. S tím, jak přibývá nabídek pracovních míst, tak samozřejmě na pracovním trhu ubývá specialistů, kteří se na pracovní místo hodí. Je skvělý čas nejen na změnu práce, ale třeba i na změnu oboru.

Máte svou práci rádi, ale přijde vám, že by to mohlo být někde jinde lepší? Lepší plat, lepší podmínky, práce z domova, firemní benefity. Zkuste se domluvit se stávajícím zaměstnavatelem. I pro něj je jednodušší nabídnout současným zaměstnancům víc, než hledat zaměstnance nové.

Platy rostou

S tím, jaký je nedostatek pracovních sil, souvisí nejen fakt, že postupně klesá počet uchazečů o jedno pracovní místo, ale také rostou platy. Aby firmy dokázaly přitáhnout k sobě nového zaměstnance, musí mu prostě nabídnout více. A nebo můžou snížit své požadavky a přijmout například absolventa. A možná ani to nevyjde, takže firmám nezbývá nic jiného než hledat nové pracovníky dlouho a dávat jim stále víc.

Tento trend by měl navíc pokračovat i v následujících měsících, takže platy porostou. Potvrzují to také statistiky, roste jak průměrná mzda, tak i medián mezd (střední hodnota mezd). Mzdy rostou v průměru o 4,5 %, což je nejvyšší změna od roku 2008, česká průměrná mzda se tak dostala na 27 220 Kč. To samozřejmě nahrává zaměstnancům, právě teď je totiž nejvyšší čas požádat o zvýšení platu. A není to jen otázka hlavního města Prahy nebo dalších velkých měst. Mzdy rostou výrazně také v krajích.

Máte pocit, že berete málo? Nebojte se toho a řekněte si o víc. Situace na pracovním trhu hraje do karet právě zaměstnancům, kterým se otevírá prostor pro vyjednávání.

Chcete ještě víc? Ale práci měnit nechcete? Zkuste si přibrat jinou kvalifikaci nebo více odpovědnosti u stávajícího zaměstnavatele. Ekonomika roste, spousta firem roste s ní. A jsou ochotny za svůj růst zaplatit.

Nevyhovuje vám vaše stávající pracovní smlouva? Zrovna teď je nejvhodnější čas ji zkusit změnit. Nemusíte hned zaměstnavateli  vyhrožovat odchodem, ale zkuste zjistit, jaké jsou možnosti růstu platového i profesního.

Inflace poroste

Platy rostou spolu s HDP, nezaměstnanost klesá, samé pozitivní výhody a životní jistoty. S tím je ale bohužel spojená i cenová inflace a postupný růst cenové hladiny a běžných cen. Inflace je tradičně v České republice spíše nízká a cenová hladina je dlouhodobě stabilní bez výraznějších změn. Jak vysoký ekonomický růst, tak i růst mzdové hladiny a mezd však vytváří inflační tlaky, které se v dalších měsících nejspíše přelejí i do změn cenové hladiny nejen u spotřebního zboží.

Už v tuhle chvíli je růst cenové hladiny a míra inflace zhruba o 0,7 procentních bodů vyšší, než byla v předcházejícím období. A podle odhadů ČNB se inflace v následujícím roce dostane nejspíše nad 2 %. Což znamená snižování reálné hodnoty mezd a také růst nákladů, postupný nárůst cen spotřebního zboží a dalších cen, což se projeví mimo jiné i v rodinném rozpočtu.

Dostali jste přidáno a chcete si za to koupit něco za odměnu? Zrovna teď je ta správná chvíle. Mzdy stoupají, ale ceny spotřebního zboží jsou zatím stabilní. Je to čas na utrácení.

Šetříte si na něco hezkého a s novým platem si to už můžete dovolit? Nečekejte a utrácejte. A nebojte se, nebudete sami, analytici předpokládají rekordní tržby a spotřební výdaje domácností nejen v předvánočním období, ale také během povánočních slev.

TIP: Zatím na to nemáte, ale lepší koupit teď než později? Pořiďte si tu nejlepší kreditku!

Kurz libry klesá díky nejistotě spojené s Brexitem, zatímco kupní síla české koruny roste. Nestačí vám nákupy v českých kamenných obchodech? Zkuste se poohlédnout na internetu, hlavně u britských eshopů. Ty vám běžně nabídnou přijatelné poštovné a navíc výrazně nižší cenu, než na jakou jste v Česku zvyklí.

Investujte. Inflace příliš nenahrává do karet spoření peněz. Navíc úrokové míry na běžných a spořicích účtech jsou opravdu malé. Zkuste investovat do jiných finančních produktů, které vám můžou nabídnout míru zhodnocení vyšší než 2 %, což je očekáváná inflace v příštím roce.


Autor článku

Hana Bartušková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU