Úrokové sazby hypoték nezadržitelně rostou

08.02.2017 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Od loňského listopadu, kdy zdražování hypoték začalo, zvýšilo své sazby 13 bank z 15. Průměrná nabídková sazba hypoték během 2 měsíců vzrostla o 15 setin procentního bodu a v navyšování sazeb banky pokračují i v únoru. Tento týden zvyšuje sazby Hypoteční banka a Wüstenrot hypoteční banka. Co čekat od dalších měsíců?

Sazby plošně rostou, najdou se však i výjimky

Úrokové dno je definitivně za námi. Během ledna zvýšila své sazby Moneta Money Bank, Česká spořitelna, Wüstenrot hypoteční banka, Raiffeisenbank, Equa Bank a Air Bank. Jedinou bankou, která šla v lednu proti proudu, byla Expobank, která své hypotéky zlevnila v některých případech o více než 40 bazických bodů. Ale i tak její sazby zůstávají vysoko nad průměrem trhu.


TIP: Využijte přehledné srovnání hypoték online!

Čtěte také:
100% hypotéky jsou minulostí. Kolik vám aktuálně banky půjčí?
Hypotéky v prosinci dle očekávání zdražily
Jaký bude rok 2017 v úvěrech na bydlení? Sazby porostou

Titulní index GOFI 70, který napříč trhem mapuje nabídkové sazby nejfrekventovanějších typů hypoték, a jehož vývoj mimochodem velice dobře koreluje s indexem reálných úrokových sazeb, v lednu vzrostl o 3 setiny procentního bodu na 2,0 % a po 8 měsících opět protnul 2procentní hranici. Tentokrát však opačným směrem zdola nahoru a nebýt výrazného zlevnění v Expobank, hodnota indexu by aktuálně dosahovala 2,02 %.

Vývoj úrokových sazeb hypoték 2009 - 2017

Vývoj úrokových sazeb hypoték 2009 - 2017

Kromě titulního indexu GOFI 70, který mapuje nejfrekventovanější typ nabízených úvěrů mapujeme také ceny hypoték v pásmu 70 – 85 % LTV, kde průměrná sazba meziměsíčně vzrostla o 9 setin procentního bodu na 2,09 %. A ještě vyšší nárůst vidíme u hypoték s plovoucí sazbou (index GOFI 70 VAR). Banky však tento typ hypoték aktivně nenabízejí a mezi klienty o ně není zájem, takže tomu odpovídá i nastavení cen. Hodnota indexu aktuálně dosahuje 2,42 %.

Nůžky mezi nabídkovými a reálnými sazbami se otvírají

Hypotéky zdražují a to se s menším zpožděním projeví i ve FINCENTRUM HYPOINDEXu, který vyjadřuje průměrnou úrokovou sazbu všech sjednaných hypoték v daném měsíci a v předchozím grafu je zbarven zeleně. V prosinci v bankách dobíhaly podpisy dříve rozjednaných hypoték, takže index v posledním loňském měsíci stagnoval na historicky nejnižší hodnotě 1,77 %. V lednu bude ještě ve výsledku vidět doběh úvěrů, kde klienti využili garance úrokové sazby, takže hodnotu indexu očekáváme zhruba okolo 1,8 % a znatelnější nárůst očekáváme v únoru. Odtržení indexů nabídkových a reálných sazeb je typickým projevem obratu trendu, kdy reálné sazby ještě nějaký čas setrvačností klesají.

Z pohledu klientů je však mnohem důležitější vývoj nabídkových sazeb a ty bohužel i na začátku února pokračují v trendu započatém v loňském listopadu. Hned v prvních únorových dnech poslala sazby o stupínek výš Moneta Money Bank a další zvýšení sazeb dnes oznámila Hypoteční banka a Wuestenrot hypoteční banka. ´

Co se bude dít dál?

Na mezibankovním trhu vidíme aktuálně velké výkyvy v ceně peněz, což může být jedním z důvodů dalšího kola zvyšování úrokových sazeb 3 zmíněných bank. A i když není vyloučeno, že se k této trojici přidají další banky, domníváme se, že pro další plošný nárůst sazeb není prozatím důvod Případné úpravy dále očekáváme u hypoték s LTV nad 80 % a dlouhých fixací. U obchodně zajímavých typů hypoték v únoru předpokládáme postupný náběh jarních kampaní.

„Banky brzy začnou přicházet s jarními akcemi, což se pozitivně projeví v cenách hypoték. V průměru očekáváme, že se sazby v prvním čtvrtletí budou pohybovat zhruba na stávající úrovni. Za zlomový bod vnímáme 1. duben, kdy vstoupí v platnost doporučení ČNB omezující hypotéky nad 80 % zástavní hodnoty nemovitosti (LTV). V druhém čtvrtletí tedy očekáváme znatelné zdražení hypotečních úvěrů nad touto hranicí,“ říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti GOLEM FINANCE, která se specializuje na poradenství v oblasti hypoték a úvěrů ze stavebního spoření.


Zdroj: GOLEM FINANCE, www.hypoindex.cz, banky

Autor článku

Luboš Svačina


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ