Čeká naši společnost revoluční změna díky technologii blockchain?

26.06.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Technologie blockchain, která je základním stavebním prvkem kryptoměn bitcoin, je využitelná i mnoha dalších odvětvích. Jak velký vliv na naši společnost bude mít její rozšíření za hranice kryptoměn?

Blockchain je distribuovaná databáze záznamů (bloků), jejíž data jsou rozvrstvena v nezávislé síti počítačů. Hlavní charakteristikou blockchainu je nepopiratelnost/unikátnost všech transakcí, pokud existuje dostatečně decentralizovaný počet jeho ověřovatelů. Na základě zabezpečeného ověřovacího protokolu se dále tvoří bloky celého blockchainu. Každý blok obsahuje veškeré transakce za období od vygenerování předchozího bloku.

Díky tomuto mechanizmu je možné blockchain využít v mnoha oblastech praktického života. Například pro hlasování demokratických systémů (nepůjde zfalšovat hlasování nebo počet hlasů), nepopíratelné vlastnictví digitálních komodit, pro finanční transakce, jak tomu je už dnes, a v mnohých dalších. (Víte, co je a k čemu se používá bitcoin?)

Technologie blockchain se do známosti dostala díky použití v kryptoměně bitcoin. Nicméně nově vznikají stovky nových projektů, které blockchain s různými modifikacemi používají. A v žádném případě už se nejedná pouze o kryptoměny.


IoT – internet věcí a jeho budoucnost v blockchainu

Internet věcí roste raketově a růst pravděpodobné jen tak neustane. Očekává se, že do roku 2050 bude připojených až 50 miliard zařízení. Současná cloudová technologie, kdy se zařízení připojují k centrální databázi, nebude brzy dostačovat. Jak z hlediska bezpečnosti, tak kvůli obrovské hardwarové náročnosti. S tím vším rostou finance na údržbu těchto centrálně fungujících technologií.

I proto vzniká množství nových technologických firem, které začínají vyvíjet nové technologie na blockchainu. Po těchto technologických novinkách je ve světě nebývalá poptávka i ze strany vládních organizací, bank či velkých průmyslových hráčů. Nebude potřeba centrální databáze, ale zařízení budou komunikovat mezi sebou na přímo a hlavně bezpečně.



Otázkou zůstává, zda blockchain bude technologie, která změní naši společnost od základů. Na to zatím nikdo neví odpověď, ale můžeme na závěr shrnout hlavní faktory, které nás v souvislosti s blockchainem čekají.

Hlavní výhody blockchainu

  1. Nízké transakční poplatky, protože technologie blockchain vyřazuje ze hry prostředníky.
  2. Vyšší rychlost transakcí. Mezibankovní převody dnes trvají dny. Při použití blockchain technologie je to spíše otázka minut.
  3. Transparentnost. Všechny transakce v blockchainu jsou zaznamenány a nejdou měnit.
  4. Díky tomu, že je síť decentralizovaná, tak ji mnohem více odolná vůči útokům hackerů.
  5. Omezení prostředníka vede k větší důvěře mezi oběma stranami obchodu.

Nejdůležitější je asi změna technologická. Od současných centralizovaných řešení k decentralizovaným. Nejvíce se to začíná dotýkat internetu věcí, ale další oblasti budou přibývat. Zda se blockchain uchytí více i u bank, vlád a dalších stěžejních institucí naší společnosti ještě nevíme, ale vlády mnoha zemí jsou nové technologii nakloněni a do vývoje technologických řešení na blockchainu vkládají naděje i nemalé finanční prostředky.


Přečtěte si více o Bitcoinu:

Štítky:

Autor článku

Tomáš Procházka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU