Jak přijímat a posílat balíky do zahraničí aneb kdy se platí DPH a clo?

17.08.2017 | , Finance.cz
DANĚ


Příbuzní anebo přátelé v zahraničí nejsou ničím neobvyklým. Najdou se i tací, kteří poslali daleko za hranice studovat i děti. Jak postupovat, pokud by se jim rozhodli zaslat balíček?

Každá země má v zasílání i odesílání balíčků svá pravidla, která bychom si měli nejprve dohledat. Jistá speciální omezení má např. Čína, kde jsou podmíněny clu a DPH i osobní zásilky a dárky. Clo se pak vyšplhalo až na 17 % z ceny zboží, což je např. oproti 3 % v USA obrovský rozdíl.

Jak připravit zásilku na přepravu

V prvé řadě bude třeba vyřešit její zabalení. Pro průměrné nebo větší balíky se hodí pevná kartónová krabice, která by měla být navíc ještě vystlaná bublinkovou fólii, hoblinami, molitanem anebo polystyrenem, aby se obsah balíčku nijak nepoškodil. Pro menší předměty můžeme volit i papírovou obálku s bublinkovou fólií, kterou lze zakoupit na pobočkách České pošty.

Jak poslat balík do zahraničí

(zdroj: pixabay)

 

Balík bude třeba pečlivě zabalit, ale nesmíme zapomenout na fakt, že čím menší a lehčí bude, tím méně budeme platit. Naměřené rozměry a váhu budeme potřebovat pro výpočet předběžné ceny. Je také dobré nezapomínat na maximální limit, který přepravce toleruje. Poté balík pevně zajistíme izolepou a postupujeme podobně jako u dopisu. Do levého horního rohu připíšeme odesilatele a do pravého spodního adresáta.

Ne do každé země lze ale doručit vše. Běžně jsou při vstupní kontrole zabavovány alkohol, cigarety nebo netrvanlivé potraviny.

Kdy se musí při zásilce do zahraničí platit DPH?

Balíčky, které jsou rozesílány po Evropské unii, jsou automaticky osvobozeny od placení cla a DPH. Se zásilkami, které putují mimo EU, anebo z daleka do EU už je to složitější. DPH se neplatí, jen když hodnota balíčku nepřesáhla 22 EUR anebo v případě, kdy se jedná o dárek, čili o soukromou zásilku mezi dvěma osobami, nikoliv ale mezi zákazníkem a obchodníkem. Všichni ostatní včetně objednávek z internetových obchodů podléhají DPH, které tvoří 21 % z ceny zboží v balíčku.

Kolik je clo a kdy se platí?

Země mimo EU si pak stanovují pro výši cla své vlastní podmínky. A jak jsme se již v úvodu článku přesvědčili, rozdíly mohou být markantní. Clo se navíc doplácí tehdy, pokud cena zboží v nesoukromém balíčku přesáhne 150 EUR. Průměrná hodnota cla je pak obvykle do 5 % z ceny balíčku, nemusí to však být všude pravidlem.

Důležité je taky počítat i s určitými poplatky za celní řízení, a to např. za uskladnění zásilky dopravcem, dokud se vše nevyřeší. U České pošty je uskladnění a ověření zásilek za 96 Kč, pokud vám nebylo vyměřeno clo ani DPH. Pokud ano, tak zaplatíte clo, DPH a také poplatek 192 Kč za zastoupení v celním řízení. DHL si pak jako poplatek za zastupování bere 2 % z celkové částky cla, daní a DPH. UPS si potom cenu určuje podle množství zásilek. Do 5 balíčku se platí 260 Kč, nad 5 už 468 Kč.

Kdy se musí přikládat komerční faktura?

Komerční faktura musí být přiložena vždy, když se jedná o balík putující z EU anebo do EU ze států, které pod Unii nespadají. A to dokonce i v případě, že se jedná o dárek, čili o soukromou zásilku.

Ve faktuře nesmí chybět:

 

  • Jméno a příjmení odesilatele a příjemce
  • Telefonní číslo odesilatele i příjemce
  • Důvod, proč je zásilka exportována.
  • Popis, oč se jedná a k čemu bude předmět používán.
  • Počet kusů a jejich jednotlivé ceny
  • Celková hmotnost
  • Tarifní kód (pokud jej známe)
  • Incoterm – splnění pravidel pro přepravu
  • Datum s podpisem odesílatele

 

Zásilka zastavená na celnici

Plno lidem, kteří často objednávají věci ze zahraničních eshopů, se už stalo, že jim místo zásilky došel dopis nebo email, že balík byl zastaven na celnici a je aktuálně v celním řízení. Celnicí nekontrolují podrobně každou zásilku, spíše si některou vytipují anebo namátkově vyberou, pokud se jim něco nezdá.

Jestliže se navíc jedná o zásilky mimo EU a z internetových obchodů, nezastaví je ani nápis Gift (dárek), kterým se nám obchodníci často pokoušejí ulevit od dalších poplatků. Někdy dokonce udávají i falešnou cenu, aby vyšli vstříc klientům.

Jak probíhá celní řízení?

Celníci mohou od odesílatele ale i od vás vyžadovat jasnou fakturu za zboží nebo dokonce výpis z účtu. Pokud bude zjištěno, že nesoukromý balík přesáhl hodnotu zmíněných 22 EUR nebo rovnou 150 EUR, budete si muset připlatit. A to i za celní řízení.

U koho posílat zásilky do zahraničí?

Většinou zájemci o zaslání balíku do zahraničí volí spíše velké přepravní společnosti, jako je Česká pošta, PPL nebo DHL. Faktem ovšem je, že využití menších společností také není na škodu a cena je někdy podstatně nižší, i když záleží na tom, co a hlavně kam odesíláte.

Z menších přepravních společností jsou oblíbené:

 

 

Na každém webu si můžete provést kalkulaci balíčku a zjistit tak, na kolik vás poslání vyjde. Vzájemné srovnání cen zásilek do zahraničí poté naleznete zde

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 8 krát

Články ze sekce: DANĚ