Mají Češi na elektromobil? Hyundai hodlá rozšířit dojezd až na 500 kilometrů

17.08.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Elektromobily jsou vozy budoucnosti. Plno států dlouhodobě usiluje o snížení emisí a Čína dokonce hodlá zavést kvóty na výrobu nízkoemisních aut. Jak je to ale s cenou elektromobilů v Česku?

Soul 17. srpna (ČTK) - Největší jihokorejská automobilka Hyundai Motor chystá po roce 2021 výrobu elektromobilu s dojezdem 500 kilometrů na jedno dobití. Chce uklidnit obavy investorů, že v oblasti ekologických vozů zaostává za americkou Teslou a dalšími konkurenty. Firma dnes také uvedla, že do roku 2020 uvede na trh 31 ekologicky šetrných modelů aut.

Nejlevnější elektromobily v ČR

(zdroj: pixabay) 

Jaké elektromobily plánuje Hyundai už v roce 2018?

V první polovině příštího roku firma představí elektrickou verzi svého malého SUV Kona s dojezdem 390 kilometrů. Automobilka dnes také potvrdila dřívější informaci agentury Reuters, že vyvíjí svou první specializovanou platformu pro elektrická vozidla, která jí umožní vyrábět více modelů s delším dojezdem.

Zahájení výroby vozů Hyunday v ČR a na Slovensku

Hyundai je spolu se sesterskou společností Kia pátým největším výrobcem aut na světě. V listopadu 2008 oficiálně zahájila sériovou výrobu osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Kia spustila v prosinci 2007 sériovou výrobu osobních vozů u Žiliny na Slovensku.

Proč Češi nechtějí elektromobily?

V květnu 2017 bylo v České republice registrováno pouze 1067 elektromobilů. Češi jim příliš neholdují, a to hned z několika důvodů. Jaké to jsou?

  1. Většina automobilek v ČR nabízí spíše hybridy než elektromobily.
  2. Výběr je příliš malý.
  3. Návratnost investice je až moc dlouhá.
  4. Za elektromobil zaplatíte minimálně dvojnásobně více než za auto se spalovacím motorem stejné třídy.
  5. Nedostatek dobíjecích stanic
  6. Malý dojezd

Největší dojezdy aut na elektřinu?

Jeden z největších dojezdů má Tesla Model 3, a to 480 km. Vůz ale na trh vstoupí nejdříve v létě roku 2018 a jeho základní cena je bez DPH odhadovaná na 840 000 Kč. Pořád jej ale jednoznačně dokáže předčít Tesla Model S 100D za 2,75 milionu s dojezdem 536 km. Tesla takovým číslem tedy dokáže porazit i zmíněnou Hyundai.

Henrik Fisker, nejznámější designér automobilů, se navíc nechal slyšet, že hodlá přijít s elektromobilem, jehož dojezd bude až 640 km. Vůz poté v základní ceně vyjde na 3 000 000 miliony. Zatím se ale jedná pouze o návrh v počítači.

Dojezd a ceny nejlevnějších elektromobilů v ČR

Ceny a dojezd nejlevnějších elektromobilů v ČR

zdroj: ČTK

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU