Čínské turbulence na trhu s kryptoměnami

21.09.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


V září zatím došlo k největšímu propadu kurzu bitcoinu od počátku roku 2015. Po hvězdném jaru a bohatém létě bitcoin svůj růst zpomalil. Hlavním viníkem jsou čínské regulace. Jaké byly hlavní příčiny poklesu kurz bitcoinu se dozvíte v článku.

Centrální čínská banka začátkem září podnikla historický krok ve vývoji kryptoměn na svém území. Rozhodla se, že zakáže ICO – initial coin offering, s čímž souvisí i spouštění nových kryptoměn. Je tak jednou z prvních zemí, která vůči celému trhu s kryptoměnami významně zakročila.

V návaznosti na tuto zprávu kurz bitcoinu zaznamenal výrazný pokles. Na začátku září se blížil ještě k 5000 USD, ale po vypuštění této informace klesnul na 3500 USD a v jednu chvíli dokonce k 3000 USD. V polovině září se ustálil a jeho hodnota se pohybuje kolem 3500 - 4000 USD za jeden bitcoin. V stejné době se celková kapitalizace bitcoinového trhu snížila o přibližně 40 % oproti předcházejícímu měsíci. Investoři evidentně čínské kroky neberou na lehkou váhu.

Burzy obchodující s kryptoměnami v Číně 

Brzy po ohlášení zákazu ICO významné čínské burzy obchodující s kryptoměnami ohlásily svůj brzký konec. Jako první vydala prohlášení BTCC, následovala ViaBTC, Huobi a OKcoin. I když se zákaz ICO na počátku září netýkal přímo burz, tak jejich postoj k současné nestálé situaci v Číně byl více než zřejmý. Burza BTCC vypustila na Twitteru 15. 9. 2018 informaci, že k poslednímu září ukončuje svou činnost. Některé burzy plánují zcela ukončit svůj provoz. Jiné naopak přestanou obchodovat mezi juanem a kryptoměnami, ale vzájemný obchod mezi kryptoměnami bude pokračovat.

Bitcoin v Číně

Těžba bitcoinů 

V souvislosti s čínským trhem kryptoměn nelze nezmínit těžbu. Čína je největší velmoc v těžení bitcoinů samotných. Těžby se ale současné regulace zatím vůbec netýkají, takže můžeme předpokládat, že těžba bude i nadále pokračovat. Přispívá k tomu hlavně levná pracovní síla, snadno dostupný a moderní hardware a levná elektřina zejména v okrajových oblastech Číny, kde se dnes nacházejí obrovské prostory určené pro těžbu kryptoměn. Co ale s vytěženou měnou, když nebude kde s ní obchodovat? Scénář může vypadat následovně. Postupem času několik největších čínských burz získá od vlády licenci a směnný obchod s kryptoměnami bude čile fungovat dál. Burzy se otevřou znovu. Druhou možností je, že Čína soukromé burzy zakáže úplně. V tom případě bychom mohli být svědky spuštění velké státně regulované kryptoburzy. Nejbolestivější pro celý trh by byl zákaz samotné těžby. Tomu ale zatím nic nenasvědčuje.

V současné situaci netřeba propadat panice. Celý trh s kryptoměnami je v počátcích regulací a toto čínské prohlášení rozhodně není konec bitcoinu a ostatních kryptoměn. Spíše by se dalo charakterizovat jako určité zpomalení letošního „raketového“ růstu, jehož jsme byli svědky. Konsolidace a státní regulace budou pravděpodobně brzy probíhat i v dalších zemích. Navíc i když je Čína jedním z největších těžařů, tak čínské burzy jsou v desítce světových největších pouze dvě (z hlediska objemu proběhlých transakcí za poslední 24 hodin). Z hlediska zobchodovaného objemu v juanech má Čína pouhých 13 %. Prim drží Japonci, kteří zabírají 39 % trhu, a následování jsou Američany s 29 %. Čína je až třetí s 13 %.

(foto: Pixabay) 


Co všechno (ne)víte o bitcoinu?

Autor článku

Tomáš Procházka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU