Vyplatí se fixovat si letos cenu elektřiny?

21.11.2017 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Elektřina zdražuje. Je fixace ceny řešením, jak si zajistit levnější účet za energie? Kdy se takový krok vyplatí? A na co si dát pozor?

Už řadu let si domácnosti i firmy mohou vybrat z tarifů, které slibují, že se jim zpravidla po dobu dvou let nezmění cena elektřiny. Na fixaci mohly prodělat v předchozích letech, kdy elektřina zlevňovala. Ani v případě, kdy jdou ceny energií nahoru, jednoznačně neplatí, že fixace je tím jediným a správným řešením.

Elektřina na burzách jde nahoru

Výsledná cena elektřiny, kterou odběratelé ve finále zaplatí, je složená ze dvou částí. Fixací je možné ovlivnit pouze silovou složku. Tu dodavatelé nakupují na energetické burze vždy s předstihem alespoň několika měsíců. „Evropa i Česká republika v současnosti procházejí příjemnou částí ekonomického cyklu, tedy prosperitou, kdy stoupá spotřeba, a tím pádem taky ceny. Tomu odpovídá zdražování elektřiny na velkoobchodních burzách,“ uvádí Petr Woff z projektu KupníSíla.cz.

Vliv na zdražování obchodní složky elektřiny má nejen vyšší spotřeba. „Na burzách je cena elektřiny nyní vysoká především ve Francii. To souvisí s plánovanými i neplánovanými odstávkami francouzských elektráren a očekávanou chladnější zimou,“ dodává Jan Schindler, analytik kalkulátoru serveru Tzb-info.cz.

Od ledna letošního roku vzrostla cena megawatthodiny elektřiny, kterou na energetických burzách nakupují dodavatelé, téměř o 30 procent. Loni v září stála na Pražské energetické burze megawatthodina elektřiny méně než 25 eur, po roce se ceny pohybují kolem 35 eurům za megawatthodinu. Nahoru ji žene především vysoká cena černého uhlí na světových trzích, růst cen emisních povolenek i poptávky po elektřině. „Drobně roste také spotřeba českých domácností,“ vysvětluje další důvod zdražování Linda Beránková ze společnosti E.ON Energie.


Čtěte dále k fixaci cen elektřiny:


Zdražení energií se konat nemusí

Ačkoli vývoj na energetické burze ukazuje, že levné elektřině, na kterou jsme si zvykli v minulých letech, už pravděpodobně odzvonilo, neznamená to, že se musíme bát výrazného zdražení. „Většiny zákazníků se zdražování nedotkne. Obchodníci se bojí zdražovat, protože nechtějí dát důvod konkurenci k převodu zákazníků na základě dříve podepsaných smluv,“ konstatuje Jan Schindler. Odkazuje tak k možnosti, kdy odběratelé mohou jednostranně vypovědět smlouvu a doslova během několika dní změnit dodavatele, pokud by zdražil.

Zdražení silové elektřiny by se podle analytiků proto mělo projevit zejména v případě nových zákazníků. „Tyto nabídky nebudou už tak výhodné, jako byly například před rokem. Rovněž nabídky aukčních společností nebudou už tak výhodné jako v předchozích letech,“ dodává Jan Schindler.

Jaký bude přesný vývoj ceny elektřiny v příštím roce nelze předpovídat, a do věštění z pomyslné energetické koule se nechtějí pouštět ani dodavatelé. „Vše ale nasvědčuje tomu, že doby, kdy elektřina spíš zlevňovala, jsou minulostí,“ uvádí Linda Beránková a dodává: „Ve výhodě budou ti dodavatelé, kteří nakoupili dostatek elektřiny v předstihu a budou moci zákazníkům nabídnout zajímavé ceny. Nárůst cen také nepocítí ti zákazníci, kteří mají smlouvu s fixací ceny elektřiny.“

Vyplatí se fixovat si cenu elektřiny u dodavatele?

Vyplatí se právě teď fixovat?

Fixovat si cenu elektřiny těsně před očekávaným zdražováním může být výhodné. Potíž je ale v tom, že se těžko odhaduje přesný vývoj na energetickém trhu. Například před sedmi lety se hovořilo pouze o dalším nárůstu cen, řada domácností si proto ceny elektřiny fixovala, ale následně měla vyšší cenu než v běžných ceníkách, protože ceny energií šly dolů.

Podle Lindy Beránkové ze společnosti E.ON je fixace ceny elektřiny pro zákazníky výhodná v době, kdy silová elektřina zdražuje. „A to se nyní děje. Při správně nastavené fixaci vydělají zákazníci při růstu ceny elektřiny nejen letos, ale hlavně v následujících letech,“ dodává.

Společně s fixací ceny podepisuje zákazník i smlouvu se závazkem tedy to, že od dodavatele například po dobu dvou nebo tří let neodejde. „Nabídky na fixované ceny na dobu určitou bývají levnější než smlouva na dobu neurčitou. Skrývá se za tím ale riziko automatického prodlužování smlouvy, a tím i ztráta možnosti volby ještě výhodnějšího dodavatele,“ upozorňuje Jiří Gavor, analytik společnosti ENA.

Důležité je podotknout, že fixace se vždy dotýká pouze silové složky elektřiny, kterou zákazníkům prodávají dodavatelé. Zbytek, zhruba 50 procent celkové ceny, tvoří regulované poplatky, jež stanovuje Energetický regulační úřad. Ty mohou nadále zdražovat a fixovat si je nelze.

Štítky:

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ