Ceny elektřiny se domácnostem prodraží až o 15 %. Kdy můžete odejít k jinému dodavateli?

19.10.2018 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Léta snižování cen energií jsou u konce. Teď nás bude čekat zdražování. Musíte vyšší ceny tolerovat anebo můžete odejít za levnějším dodavatelem elektřiny? Pravda je někde na pomezí.

Čeští poskytovatelé energií kvůli nárůstu cen na energetické burze pomalu ale jistě přistupují k postupnému zdražování cen pro spotřebitele i firmy. Poprvé po mnoha letech navíc dochází k plošnému zvyšování cen ještě před začátkem zimy, a nikoliv až po Novém roce. Spotřebitelé i firmy ale mohou zdražování využít pro odstoupení od svých stávajících smluv a přestoupit k výhodnějším dodavatelům. Průměrná rodina může navíc na změně dodavatelů ušetřit i tisíce korun ročně.

Kdy změnit dodavatele energií?

Zdražování cen v tomto případě rozhodně nemusíte tolerovat. Právě naopak je teď nejvyšší čas k porovnání nabídek dalších dodavatelů a zamyšlení se nad možným odchodem za lepším a hlavně levnějším. To vše navíc i bez ohledu na to, zdali máte smlouvu na dobu určitou.

„Při zdražování ceníkových cen totiž může klient od stávající smlouvy odstoupit i přesto, že je smluvně fixován na určitou dobu. Přestup k jinému dodavateli je ale možný za různých podmínek. Především záleží na tom, jak s vámi stávající dodavatel komunikuje a jak vás o změně cen informuje,“ uvádí Zbyněk Laisek, zakladatel portálu Porovnej24.cz. Kdy je tedy možné podat výpověď?

  • Pokud poskytovatel energie předem informuje klienta o zdražení, a to ať už formou e-mailu anebo dopisu. Klient má na výpověď a změnu dodavatele lhůtu 1 měsíc.
  • Pokud klient není předem prokazatelně informován o změně cen. Zde je pak možné odstoupit od smlouvy a podat výpověď ve lhůtě tří měsíců.

Důležité je navíc zmínit, že odstoupit od smlouvy na dobu určitou při zdražování je možné jen v případě, kdy nemáte ve smlouvě sjednanou speciální fixaci ceny.

Zdražení cen elektřiny - kdy změnit dodavatele 2018

Musí dodavatel klientovi zdražení oznámit?

Ne, nemusí. Častou strategií firem je, že klientům zvýšení cen neoznámí a spoléhají na to, že spotřebitelé si změn sami nevšimnou. Pokud se tak chce klient vyhnout nevýhodným podmínkám a cenám, které mohou ze strany dodavatele přijít, musí sledovat, zda obdržel informaci o zdražení nebo zda stávající poskytovatel energie ceny rovnou sám nenavýšil.

„Dodavatelé začali v posledních měsících obesílat své klienty dopisy o zvýšení cen. Na základě takového dopisu můžete od dodavatele odejít, ovšem lhůty nejsou dlouhé a klient by proto měl co nejdříve reagovat. Pokud by tuto lhůtu nestihl, musel by již dále pokračovat ve své smlouvě za méně výhodných podmínek než doposud. Bohužel již známe takové případy, kdy byl klientům změněn jejich cenový tarif na úplně jiný a mnohem dražší než v původní smlouvě. Bavíme se o zdražení až o 15 %,“ upozorňuje Laisek.

Vzhledem ke krátkým lhůtám je tedy třeba začít co nejrychleji jednat a srovnávat. Na internetu existuje mnoho srovnávačů cen elektřiny jednotlivých dodavatelů, a proto pro vás určitě nebude problém najít takového, s jehož sazbami budete na rozdíl od předchozího spokojeni. Dobré je přitom nehledět pouze na ceny, ale i na podmínky a další smluvní náležitosti.

Kolik může změnou dodavatele ušetřit průměrná rodina?

Jako náš modelový příklad si vezměme běžnou rodinu se dvěma dětmi. Rodina bydlí v menším městě ve Středočeském kraji a ve svém domě o rozloze do 200 m2 využívají elektřinu na topení a svícení. Za svou spotřebu energie rodina do srpna 2018 zaplatila necelých 17 tisíc Kč. Od září 2018 by za stejnou spotřebu měla ročně zaplatit více než 19 500 Kč. To znamená nárůst o 15,5 %.

Roční platba za elektřinu před zdražením (Kč)

Roční platba za elektřinu po zdražení (Kč)

Roční platba

13 960

Roční platba

16 120

DPH

2 932

DPH

3 385

Celkem

16 892

Celkem

19 505

Rodina si ročně připlatí 2 614 Kč ročně

V případě přechodu k výhodnějšímu dodavateli elektřiny (Kč)

Roční platba

12 794

DPH

2 687

Celkem                                                            

15 481

Změnou dodavatele rodina ušetří 4 024 Kč ročně

V případě, že si však rodina všimne zdražení u svého dodavatele a bude mít zájem na jeho změně, může nakonec na roční ceně elektřiny ještě ušetřit. Pokud rodina zvolí levnějšího dodavatele na trhu, který ale zároveň splňuje stejné podmínky jako stávající dodavatel, může rodina ušetřit více než 4 000 Kč ročně. Data vycházejí z Porovnej24.cz, který průběžně aktualizuje a srovnává ceníky energetických firem.

Dobré je navíc ale ještě dodat, že se s největší pravděpodobností nebude jednat o jediné zdražení, které mohou spotřebitelé v oblasti energií čekat.

„Od firem které již v tomto roce své ceny zvýšily, se do konce roku další zdražování neočekává. Další zlomový bod ale nastane začátkem roku 2019, kdy dojte ke zdražení regulované sazby a ceny energií by mohly vyrůst o dalších přibližně 10 %,“ říká Zbyněk Laisek. Chování menších dodavatelů pak bude vždy záviset od dominantních hráčů na trhu.

Zdroj: Porovnej24.cz


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ